17.4 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- DeurneLintjesregen in Deurne; negen inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding

Lintjesregen in Deurne; negen inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding

Burgemeester en wethouders hebben dinsdagochtend in Deurne maar liefst negen lintjes uitgereikt aan mensen als erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Vroeg in de ochtend rond 8.00 uur ging het college van B&W in een VW-busje op pad om de blauwe dozen met de onderscheidingen uit de delen, even voor 13.00 uur werd het laatste lintje uitgereikt in café de Potdeksel.

Bij de lintjesregen in Deurne zijn dit jaar onderscheiden: Monique de Bock-Martijn, Bert van den Broek, Jan van Geffen, Martien Seijkens, Meindert Kroeze, Sjef van Ooij, Johan van Oosterhout, Gerard Regli en Ronald Scharroo.

Martien Seijkens (70 jaar)
De eerste stop voor de uitreiking van een lintje was dinsdagochtend in Liessel. Martien Seijkens is uitgeroepen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Hij zet zich al meer dan 50 jaar in voor diverse verenigingen in Liessel. Veel verenigingen hebben hun materialen bij hem in de loods opgeslagen of maken gebruik van zijn locatie voor hun jaarlijks uitje. Vanaf 1970 is Martien actief betrokken geweest bij volleybalvereniging Livoc als speler, maar ook als organisator van het jaarlijkse Plekkerscuptoernooi. Daar was hij altijd de man van de elektra, maar ook jarenlang het vaste gezicht bij de horeca of de muntenverkoop.

Ook bij Vereniging Jong Nederland is Martien vanaf 1970 op allerlei manieren actief. Hij was leider, beheerder van het clubhuis, ging mee op kamp en zorgt elk jaar voor een groots vuur tijdens de viering van Sint Maarten. Bij Kindervakantiewerk Liessel is Martien actief betrokken bij de uitvoering van de activiteiten van de dagen zelf.

Stichting Kleine Evenementen Liessel mag tevens al talloze jaren een beroep doen op hem. Hij is hier al ruim 35 jaar inzetbaar voor allerlei klussen. Vanaf 2002 is Martien actief lid van het Sint Hubertusgilde. Hij installeert, controleert, repareert en doet alle voorkomende werkzaamheden in het Gildehuis. Bij de Turftruckers is Martien al ruim tien jaar een vast gezicht in de horeca.

Sjef van Ooij (74 jaar)
In Deurne is Sjef van Ooij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bij zijn woonhuis aan de Clarinetweg ontving hij de Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet in de gemeenschap van Zeilberg.

Hij wordt gezien als een gemeenschapsman, een bruggenbouwer, een klankbord voor Deurne en voor Zeilberg in het bijzonder. Al ruim 35 jaar is hij betrokken geweest bij bijna elke grote activiteit welke is georganiseerd in de gemeenschap van Zeilberg.

Sjef van Ooij is begonnen bij het parochiebestuur van Zeilberg. Hij was betrokken bij de organisatie van Dorpszeskamp Zeilberg en bij de viering van het 75 jarig bestaan van Zeilberg. In 1990 werd Sjef prins bij de Pottenbakkers in Zeilberg. Na dit prinsenjaar maakte hij zijn entree bij verschillende verenigingen en organisaties in Zeilberg zoals: K.P.J. Zeilberg, Stichting “Zeilberg doet ‘t”, gemeenschapshuis Den Draai en muziekvereniging Excelsior.

Als lid van zangvereniging Animato nam Sjef van Ooij met een aantal andere leden het initiatief om het Genootschap Herzelen op te richten. Er werden, vooral bij mensen thuis, optredens verzorgd. Mensen die het verdienden om in het zonnetje gezet te worden omdat zij grote inbreng hadden voor de Zeilbergse gemeenschap.

Toen de dorpsraad in 2007 besloot te stoppen met haar activiteiten heeft Sjef van Ooij met een paar andere mensen de organisatie van de jaarlijkse Dodenherdenking op zich genomen. Hij stond ook aan de wieg van het ontstaan van Agrarisch Zeilberg. Zowel de Pottenbakkers als ZSV kunnen nog altijd een beroep doen op Sjef voor advies of ondersteuning. De broer van Sjef, wijlen pater Martien van Ooij, deed missiewerk in Indonesië en India. De contacten tussen het verre Oosten en Zeilberg verliepen altijd via Sjef.

Monique de Bock-Martijn (60 jaar)
In de Koolhof werd Monique de Bock-Martijn verrast met onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau

Zij zet zich, naast haar drukke betaalde baan, al jaren vrijwillig in voor verschillende verenigingen en instanties. Van 1985 tot 2021 was Monique werkzaam als manager bij ORO.  Ze heeft in haar tijd bij ORO geprobeerd om de kloof tussen cliënten van ORO en het dorp Deurne te verkleinen. Ze heeft er mede voor gezorgd dat Gastvrij & Zo werd gerealiseerd in het Cultuurcentrum en dat ArtORO een winkel en werkruimte in het centrum kreeg.

Vanaf 1999 is Monique actief bij Mixed Hockeyclub Deurne. Ze heeft zitting gehad in de technische commissie, onderhield contacten met de KNHB en was actief voor de jeugd. Mede door haar inzet werd er een G-hockeyteam opgericht en zat ze in de jubileumcommissie bij het 75 jarig bestaan. Tot op heden verricht ze hier nog diverse hand- en spandiensten

Sinds 2000 is Monique een trouwe vrijwilliger tijdens de Lourdesbedevaart bij de stichting ‘Huis voor de Pelgrim’. Sinds 2020 is ze ook bestuurslid van deze stichting. Voor de ledenraad van CZ is ze acht jaar actief geweest. Sinds 2020 is Monique secretaris van het parochiebestuur van de Parochie Heilige Willibrord Deurne en bestuurslid bij de Stichting Leergeld.  Daarnaast verleent Monique ook nog een aantal uren per week mantelzorg.

Gerard Regli (79 jaar)
Ook Gerard Regli mag zich vanaf vandaag Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Hij werd dinsdagochtend rond 9.45 uur verrast door het college met de onderscheiding.

Regli is heel sociaal betrokken en heeft zich jarenlang ingezet voor de medemens en staat nog steeds altijd klaar voor iedereen. Hij is één van de initiatiefnemers van de Voedselbank Deurne. Hij heeft zich daar vanaf 2007 voor 200% ingezet om alles zo goed mogelijk en prettig te laten verlopen. Hij heeft samen met een mooi team van vrijwilligers de medemens in Deurne en later ook in Asten en Someren, geholpen. Dit alles op een zeer betrouwbare en integere wijze. Binnen de regionale en landelijke voedselbankorganisatie was Gerard erg actief. Hij was vele jaren voorzitter van het regionaal clusteroverleg.

Naast de werkzaamheden voor de voedselbank was Gerard vanaf dag één  betrokken bij de Participatieraad Deurne. Hij was en is zeer betroken, energiek, integer, oprecht en positief. Hij vervulde zijn taken met een open vizier. Zijn bijdrage was erg groot en hij was één van de steunpilaren binnen de Participatieraad

Jan van Geffen (81 jaar)
Al ruim 60 jaar heeft Jan van Geffen een belangrijke bijdrage geleverd aan uiteenlopende sociaal maatschappelijke activiteiten. Met name voor de biljartsport en de KBO heeft hij zich enorm ingezet. Voor zijn inzet kreeg hij dinsdag de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vanaf zijn zestiende tot op de dag van vandaag is Jan betrokken bij de biljartsport. Als actief lid en bestuurslid van plaatselijke biljartverenigingen, maar ook als arbiter bij de KNBB. Daardoor is hij bekend in Deurne, maar ook in een groot deel van Noord-Limburg. Hij heeft er in de periode van 1982 tot 1990 voor gezorgd dat de jeugd van 12 tot 16 jaar terecht kon in Wijkhuis d’n Houtenhoek om te biljarten. Hij organiseerde ook het Jeugdkampioenschap biljarten in de wijk.

Vanaf 1998 is Jan actief voor KBO Deurne West. Hij was daar secretaris en voor het centraal overleg van de gezamenlijke KBO afdelingen Deurne was hij voorzitter. Hij is betrokken geweest bij diverse projecten, was vertegenwoordiger namens de KBO in de seniorenraad, was ouderenadviseur en nu nog cliëntenondersteuner WMO.

Verder is Jan een verdienstelijk mondharmonicaspeler. Hij heeft met zijn muzikale klanken veel bijeenkomsten van de KBO belangeloos opgeluisterd, maar ook bij andere verenigingen, instellingen en bij mensen thuis. Daarnaast is hij nog actief geweest bij de voetbalclub in Venhorst en bij de Huurdersbelangenorganisatie De Peel.

Ronald Scharroo (68 jaar)
Jarenlang zet hij zich in voor de gemeenschap van Deurne. Als dank daarvoor ontving ook Ronald Scharroo vandaag de Koninklijke onderscheiding en is hij voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In de jaren 80 en 90 was hij actief als voorzitter van de oudervereniging, bestuurslid van basisschool Zeilberg en secretaris van dorpsraad Zeilberg. In de wijk Houtenhoek nam hij in 2005 het initiatief om de wijkraad weer tot leven te brengen. Hij was hier als voorzitter ruim tien jaar de grote stimulator van het actief socialiseren en leefbaarder maken van de wijk. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

In 2007 werd de stichting Factor Deurne West door Ronald opgericht. Deze stichting organiseerde drie keer een Kerst Winter Wonder Wandeling in de bossen aan de rand van de wijk. Dit was een groot succes met vele bezoekers. Ronald Scharroo stond aan de wieg van OVO (ouderen voor ouderen) die niet al te grote klussen voor andere ouderen kosteloos verrichten.

In 2013 werd Ronald betrokken bij de Stichting GeJeJong/de Wik. Hij heeft zich hier, gedurende de jaren dat hij als verandermanager en bestuurslid betrokken was, enthousiast en met succes ingezet voor de doelgroep, deelnemers, vrijwilligers en bezoekers.

Al ruim vijf jaar is Ronald Scharroo een enthousiaste vrijwilliger bij Holtens Molen. Sinds 2020 maakt hij hier deel uit van het bestuur. Ronald is sinds 2019 deel ook actief binnen de organisatie van dorpsquiz Deurne Wittut en is voorzitter van de Voedselbank en sinds kort van Stichting ’t Hart Deurne.

Johan van Oosterhout (78 jaar)
Hij heeft zich een aantal decennia enorm ingezet voor de samenleving. In het bijzonder voor de voetbalsport en voor de lokale gemeenschap. Daarom mag Johan van Oosterhout zich nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Voordat Johan in 1969 startte als scheidsrechter bij de KNVB was hij al actief bij NWC Asten. Hij begon daar in 1966 als jeugdleider. Van 1974-1978 was hij daar vice-voorzitter. Na zijn verhuizing van Asten naar Deurne werd zijn betrokkenheid verlegd naar verenigingen in de St. Jozefparochie. Zo was hij actief als voorzitter van S.J.V.V in de periode 1984-1988. Hij heeft wezenlijk bijgedragen aan de groei en bloei van deze vereniging. Hij is nog altijd zeer betrokken bij het wel en wee van de club

Vanaf de jaren ‘70 was Johan actief als regio afgevaardigde voor zowel de NKS als de KNVB (1977-2019). Met name voor de KNVB heeft hij vele verdiensten gehad als vertegenwoordiger van de voetbalclubs in de regio, als waarnemer bij risicowedstrijden en in het bijzonder als lid van het landelijk voetbalparlement van de KNVB. Hier was Johan betrokken bij de totstandkoming van vele beleidsinitiatieven binnen de KNVB in relatie tot het landelijke (amateur)voetbal.

Na zijn pensioen was Johan van 2007-2017 betrokken bij het Hofke van Marijke. Als voorzitter en bestuurslid heeft hij zich geweldig ingezet voor het behoud en de voortgang van het gemeenschapshuis.

Vanaf 2015 is Johan vice-voorzitter van de vereniging van gedecoreerden van de KNVB en representeert hij het bestuur bij evenementen en is hij, wederom, het gezicht van en naar de leden zoals hij dit ook altijd heeft gedaan vanuit zijn eerdere vrijwilligerstaken bij de NKS en KNVB.

Meindert Kroeze (69 jaar)
Hij is een verbindende persoon met gaven om te delen en hij plaatst eigenbelang op de achtergrond. Naast een verantwoordelijke functie in het bedrijfsleven heeft Meindert Kroeze zich enorm ingezet voor de medemens en verricht hij al jaren geheel belangeloos vrijwilligerswerk. Hiervoor is hij nu onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van 1985 tot 1991 heeft Meindert Kroeze veel betekend voor het kerkelijke leven in Muntendam en Veendam. Sinds 2008 is hij betrokken bij de Protestantse Gemeente Deurne. Hij is preses van de kerkenraad en voorzitter van het college van beheer. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsbesef en men doet nooit tevergeefs een beroep op hem. Voor en achter de schermen zorgt hij er al jaren voor dat het Protestantse gemeenteleven voortgang kan hebben.

Zijn interesse in, en de zorg voor mensen typeren hem. Hij bezoekt mensen en waar het kan, helpt hij hen. Door zijn niet aflatende inzet is de Protestantse Gemeente Deurne tot op heden een ‘levende’ geloofsgemeenschap in Deurne. In de Peelregio vervult Meindert een kartrekkersrol.

Bert van den Broek (60 jaar)
Voor zijn is intensieve activiteiten in het verenigingsleven van Deurne heeft Bert van den Broek de Koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau gekregen.

Naast zijn drukke professionele werk als regiomanager hospitals bij Vermaat Service BV,  vervult of vervulde Bert binnen diverse Deurnese verenigingen de rol van voorzitter. Bert is actief bij Meziekmoakerij Bloast Um Op en KiekOnsUs waar hij niet alleen de voorzittersrol vervult, maar ook muzikaal leider is. Ook bij  DrumFanfare Peelland en HaFaDru is Bert voorzitter. In HaFaDru zijn de muziekverenigingen binnen de gemeente Deurne vertegenwoordigd. Bert is de verbindende factor tussen alle verenigingen.

Van 2002 tot 2017 was Bert voorzitter bij scouting Deurne en van 2010 tot 2017 voorzitter van de commissie Boerenbruiloft. Bij carnavalsstichting De Peelstrekels is Bert actief geweest door nieuwe activiteiten te organiseren om de gemeenschap van Deurne meer te betrekken bij het carnavalsgebeuren.

Bert heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verduurzamen, verbeteren en gezonder maken van de voeding binnen het Radboud UMC Nijmegen. Samen met de afdelingen communicatie en diëtiek wordt deze aanpak bij landelijke groeperingen onder de aandacht gebracht. De inzet van Bert leidt ertoe dat Vermaat Servicekantoor dit concept overneemt voor de andere ziekenhuislocatie waar het bedrijf actief is.

Bert is iemand die zich inspant voor de samenleving en heeft daarbij anderen gestimuleerd. Verder heeft hij werkzaamheden verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Foto: Ramon van Hoek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen