Tien inwoners van de gemeente Deurne hebben woensdagochtend een Koninklijke onderscheiding ontvangen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Net als vorig jaar ging het college van burgemeester en wethouders in een Volkswagen busje de gemeente door om de onderscheidingen uit te reiken.
Om 8.00 uur werd het eerste lintje uitgereikt in Helenaveen en om 12.45 uur werd de laatste persoon verrast. De tien Deurnenaren die een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen, zijn Rinie Berkers, Martien Bots, Liesbeth Brabers, Annie Engelen-Velthoven, Jan Hoebens, André Joosten, Karel Koolen, Wilma Koolen-Hermkens, Willem Lammers, en Gerard Velthoven.
André Joosten (70), Lid in de Orde van Oranje Nassau
André Joosten zet zich al vele jaren vrijwillig in voor verschillende verenigingen en instanties in Helenaveen. Een vrijwilliger in hart en nieren die mensen motiveert en zelf de handen mee uit de mouwen steekt. Als je door Helenaveen rijdt, heb je grote kans dat je André aan het werk ziet. De groenvoorziening en onderhoud heeft zijn grote aandacht. André is een verbinder die vrijwilligers bij elkaar brengt. Hij is een echte promotor voor het mooie Peeldorp.
Vanaf 2000 is André actief in werkgroepen die onder Dorpsraad Helenaveen vallen. Tot 2016 deed hij dit naast zijn betaalde baan, waar hij meer deed dan van hem verwacht werd. Op allerlei manieren liet hij daar zien hoe mooi het is om in het groen te werken. Sinds 2010 is André bestuurslid van Stichting Ziezo en voorzitter van Zorg Coöperatie Helenaveen.
Martien Bots (64), Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Martien Bots zet zich al jaren vrijwillig in. Hij heeft zich op allerlei terreinen verdienstelijk gemaakt. In Liessel heeft hij zich ingezet bij verschillende verenigingen en activiteiten, zowel bestuurlijk als uitvoerend. Bijvoorbeeld voor Harmonie St. Cecilia (tegenwoordig Muziekvereniging Tune), Music Dream Liessel, RKSV Liessel en de Gildefeesten. Sinds kort is hij betrokken bij de dorpsraad waar hij actief is in de werkgroep ‘Uitkijktoren’.
Van 2010 tot 2013 is Martien betrokken geweest bij ontwikkelingswerk in Mexico en Brazilië. Hij was ook verbonden aan de stichting Vriendenkring Deurne-Batouri. Als bestuurslid, voorzitter en penningmeester is hij van 2000-2017 actief geweest bij Wildbeheereenheid Den Ouwe Peel en De Helm. Van 2015-2018 is hij matchmentor geweest bij de LEV groep.
Verder is Martien mede oprichter van EEP. Hij is tien jaar voorzitter van deze coöperatie. Mede door zijn inbreng en inzet zijn er al vele mooie projecten opgezet rondom de verduurzaming van Peelland.
Karel Koolen (62) en Wilma Koolen-Hermkens (63), Lid in de Orde van Oranje Nassau
Wilma en Karel Koolen zetten zich al meer dan 35 jaar in voor de Vlierdense geloofsgemeenschap. Daarvoor waren ze actief in de H. Jozefparochie in Asten. Toen Vlierden geen pastoor meer had, hebben zij samen de leiding van de parochie overgenomen. Met een werkgroep organiseerden zij Woord- en Communievieringen. Karel was de grote stimulator, voorbeeld en vraagbaak. Wilma was actief bij het samenstellen van de gezinsvieringen en bij de avondwakegroep.
Met haar onuitputtelijke energie is Wilma, naast haar zeer drukke en verantwoordelijke baan, actief in het vrijwilligerswerk in Deurne en Vlierden. Zo heeft ze mee aan de wieg gestaan van politieke partij DOE! Ze was lid van het curatorium van het St. Willibrord gymnasium.
Sinds 2015 is ze vicevoorzitter van de Parochie Heilige Willibrord. Van de Stichting Open Atelierdagen regio Deurne is Wilma bestuursvoorzitter. Achter de schermen is ze actief bij Fanfare Wilhelmina in Vlierden. Wilma beschikt over geweldige taalvaardigheid en organisatievermogen. Veel teksten en brochures komen van haar hand. Karel is een verbinder en heeft oog en oor voor velen. Hij weet veel mensen te inspireren en te stimuleren. Zowel in zijn werk op Hogeschool De Kempel als in het vrijwilligerswerk.
Koolen heeft twaalf jaar deel uit gemaakt van het bestuur van basisschool De Wegwijzer en heeft ook nog zitting gehad in het bestuur van onderwijsstichting Prodas. Hij is voorzitter van Contactgroep Vlierden. Mede door hem blijft Vlierden een levendige parochiegemeenschap. Sinds 2017 is Karel coördinator van de vier Deurnese Gilden.
Rinie Berkers (61), Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Rinie Berkers is een sociaal maatschappelijk betrokken persoon. Men kan op hem bouwen en vertrouwen en hij is zich bewust van een gezond verenigingsleven in Vlierden.
Hij vervult daarin een heel actieve rol, houdt het overzicht en zorgt voor structuur. Hij doet dit naast zijn betaalde baan. Hij heeft bestuursfuncties vervuld bij de KPJ Vlierden, SPV en basisschool De Wegwijzer. In de periode van 2012-2019 heeft Rinie veel werk verzet voor team Big Challenge, waar hij zich inzette voor Alpe d’HuZes.
Al ruim 20 jaar is hij actief in de werkgroep Gezinsvieringen en is hij lid van de Klankbordgroep. Ook was hij één van de drijvende krachten op de achtergrond bij cabaretgroep De Vlierdense Maffia. Vanaf 2009 is Rinie actief bij de Stichting Oranje Vereniging Vlierden. Als voorzitter heeft hij een verbindende rol tussen de Vlierdense verenigingen. Vanaf 2013 zet Rinie Berkers zich in voor CDA afdeling Deurne. Toen Vlierden in 2021 het 1300 jarig bestaan vierde, had Rinie een kartrekkersrol bij de festiviteiten.
Willem Lammers (39), Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Willem Lammers krijgt een vervroegd verjaardagscadeau. Zes dagen voor zijn 40ste verjaardag krijgt hij een Koninklijke onderscheiding; Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Willem heeft een uitgebreide staat van dienst opgebouwd in de basketbalwereld. Vanaf zijn 14de is hij lid van de Pioniers in Deurne waar hij meteen ging assisteren bij de trainingen van de jongere leden. Later werd hij trainer/coach, lid van de Technische Commissie, begeleider bij jeugdkampen en bestuurslid. Hij is nog steeds de vaste fysiotherapeut bij de Pioniers.
Bij de Nederlandse Basketball Bond heeft Willem als fysiotherapeut, op vrijwillige basis, de Nationale Teams begeleid op internationale toernooien en Europese kampioenschappen. In zijn studententijd was hij actief als lid en voorzitter van de opleidingscommissie. Hij viel op door zijn grote inzet, empathie en behulpzaamheid.
In 2020 heeft Willem het platform MijnFysioThuis opgezet. Duizenden mensen konden hierdoor gratis hulp krijgen in de moeilijke coronatijd. Niet alleen regionaal, maar ook ver daarbuiten werden mensen voorzien van gratis advies. Zo kregen ze toch de zorg die ze nodig hadden. Willem is een persoon die verbindt, aandacht heeft voor anderen met een sterk rechtvaardigheid- en kwaliteitsgevoel. Hij is altijd bereid iets extra’s te doen. Zowel op het gebied van de basketbalsport als zijn (vrijwillige) werk als fysiotherapeut heeft zijn inzet een regionale en landelijke uitstraling.
Liesbeth Brabers (71), Lid in de Orde van Oranje Nassau
Liesbeth Brabers zet zich al meer dan 35 jaar vrijwillig in bij ORO. Daarnaast is ze actief geweest bij basisschool Tijl Uilenspiegel die toen nog Heilige Geest school heette, en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN).
Sinds 1986 is Liesbeth werkzaam als vrijwilliger bij het Rijtven in Deurne. Ze dacht mee bij het ontwikkelen van een nieuwe paardenstal. Liesbeth begeleidde bewoners bij het paardrijden en gaf hen vertrouwen. Ze was ruim 16 jaar bezoekvrijwilliger van een cliënt.
Momenteel heeft Liesbeth haar eigen knuffelproject op de boerderij bij het Rijtven. Ze laat cliënten op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende dieren. Liesbeth wordt gezien als een betrokken en oprechte vrijwilliger waarbij de cliënt voorop staat. Ze zoekt altijd naar mogelijkheden. Sinds 2005 is Liesbeth betrokken bij Wereldmuziekkoor Makandra, als actief lid, bestuurslid en voorzitter.
Jan Hoebens (75), Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Jan Hoebens zet zich al jarenlang belangeloos in voor de Deurnese gemeenschap. Sinds 2011 is hij een geweldige promotor van het uitdragen van het culturele belang en de nalatenschap van Jules de Corte.
Al meer dan 50 jaar is hij lid bij Mixed Hockeyclub Deurne. Eerst als speler en later als actieve vrijwilliger. Hij heeft zich meerdere jaren ingezet voor de veteranenteams en als clubscheidsrechter. De laatste jaren is hij actief in de onderhoudsgroep.
Voor het Hub van Doornecollege heeft Jan Hoebens veel betekend. Jarenlang onderhield hij de contacten tussen school en convenantbedrijven op het gebied van metaalbewerking. Het project ‘Maak het in de Metaal’, kwam mede door hem stand. Door zijn inzet is de duurzame verbinding ontstaan tussen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven in de gemeente Deurne.
Vanaf 2017 is Jan Hoebens vrijwilliger bij museum De Wieger. Hier maakt hij deel uit van het klussenteam. Hij zorgt ervoor dat de exposities tot in de puntjes verzorgd zijn. Daarnaast is hij al tien jaar mantelzorger.
Annie Engelen-Velthoven (76), Lid in de Orde van Oranje Nassau
Annie Engelen-Velthoven is haar hele leven lang al vrijwilliger in hart en nieren. Dat begon al in haar jeugd bij zwemvereniging Triton en bij de Scouting. Daarna was ze actief in haar toenmalige woonplaats Geldrop in de wijkraad, op de school van haar kinderen en bij sportverenigingen.
Toen ze met haar gezin in 1989 weer terugkeerde naar Deurne ging het vrijwilligerswerk gewoon door. Ze heeft jarenlang verschillende bestuursfuncties vervuld. Tot 2008 deed ze dit naast haar betaalde baan bij de thuiszorg. Ook buiten werktijd zette Annie zich in voor haar vaste cliënten. Na haar pensioen bezoekt en helpt ze nog steeds mensen.
Annie is actief als burgercommissielid bij de politieke partij DeurneNu. Al 33 jaar is ze betrokken bij deze partij. Bij voetbalvereniging ZSV heeft Annie in meer dan 22 jaar veel betekend voor het G-voetbal. Van 2008-2017 is ze bestuurslid geweest van de Ouder Familie Vereniging van Kempenhaeghe.
Vanaf de oprichting is Annie Engelen als penningmeester en coördinator actief bij Buurtkamer St. Jozef. Mede door de inzet van Annie, kunnen ouderen uit Deurne elkaar hier ontmoeten. Daarnaast is Annie ook nog mantelzorger. Annie voert het vrijwilligerswerk met hart en ziel uit. Ze is een ware ambassadeur.
Gerard Velthoven (65), Lid in de Orde van Oranje Nassau
Gerard Velthoven is al meer dan 50 jaar vrijwilliger. Hij is een verenigingsmens met een geweldige maatschappelijke inzet en betrokkenheid. Het vrijwilligerswerk werd hem met de paplepel ingegeven. Op 15-jarige leeftijd werd Gerard terreinknecht bij V.V. Racing Boys. Alle voorkomende werkzaamheden op de accommodatie werden door Gerard uitgevoerd.
Gerard was twintig jaar bestuurslid van de Racing Boys. Ook nam hij de rol van gastheer op zich bij de thuiswedstrijden. Van 1990-2008 was hij leider/verzorger van het vaandelteam. Bij buurtvereniging ’t Vreek is Gerard dertig jaar bestuurslid geweest. Tot vorig jaar deed hij dit allemaal naast zijn betaalde baan.
Foto: Ramon van Hoek