zondagmiddag onthu..." />
-2.9 C
Deurne
zaterdag 2 december 2023
Home- DeurneLisette van Erp krijgt lintje bij onthulling Tapijt van Deurne

Lisette van Erp krijgt lintje bij onthulling Tapijt van Deurne

Na bijna tweeënhalf jaar borduren werd het Tapijt van Deurne in de St. Willibrorduskerk  zondagmiddag onthuld door de makers, de Paramentengroep van de parochie Heilige Willibrord Deurne. De zomertentoonstelling bevat verder foto’s van fotoclub Optika en van de plaatselijke Heemkundekring Hendrik Ouwerling, maar ook een heuse Daf . Alles staat in het teken van het 1300-jarig bestaan van Deurne. Daarnaast had de officiële opening een verrassing doordat Lisette van Erp een lintje kreeg uitgereikt van burgemeester Buter. 

Jan Casper van Beek, kleinzoon van de gelijknamige oud-burgemeester van Deurne opende de middag. Daarna nam Lucie Martijn van Stichting behoud St. Willibrorduskerk Deurne het woord over en vertelde over de mogelijkheid om vriend te worden van de stichting en de daarbij behorende voordelen. Vervolgens werd het borduurwerk onthuld door de leden van de Paramentengroep. 

Tapijt van Deurne
Het circa 20 meter lange borduurwerk geeft de geschiedenis van Deurne weer. De Paramentengroep is hier vanaf 2019 mee bezig geweest. Voor de 40 taferelen is zeventien kilometer borduurgaren gebruikt. De acht dames van de Paramentengroep hebben in totaal 31 werkweken per persoon geborduurd aan het kunstwerk. 

Bijhorend boek
Voor de gelegenheid is er ook een boek gepubliceerd waarin de 40 taferelen zijn vastgelegd met bijpassende teksten van Erik Vink. De eerste exemplaren werden zondag overhandigd door Lisette van Erp aan onder meer de makers van het borduurwerk, de burgemeester, pastoor Paul Janssen en Erik Vink. Het boek is vanaf nu te koop in de kerk, bij boekhandel Berkers en bij de VVV in Deurne. 

Koninklijke onderscheiding
Nadat burgemeester Greet Buter haar toespraak had gehouden verscheen de familie van Lisette van Erp voor in de kerk. De reden hiervoor was dat Lisette van Erp Koninklijk onderscheiden zou worden met een lintje in de Orde van Oranje-Nassau. Om zo’n onderscheiding te kunnen krijgen, moet je je bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. In het geval van Lisette krijgt ze de onderscheiding voor haar werkzaamheden als voorzitter van het Parochiebestuur, secretaris van Behoud St. Willibrorduskerk Deurne, lid van de concertcyclus en de drijvende kracht achter de Paramentengroep. 

Sessies voor publiek
Na de officiële opening volgenden er nog drie bezichtigingssessies waarvoor verschillende belangstellenden zich hadden ingeschreven. Hiermee werd het Tapijt van Deurne onthuld voor het publiek. Met optredens van onder andere de jongleurgroep Hebbes en leden van de Koninklijke Harmonie Deurne, konden de bezoekers genieten van teksten bij en over de taferelen op het wandkleed uitgevoerd door basis- en middelbare-schoolleerlingen. Tijdens het bezichtigen van de kunstwerken door de bezoekers speelde op de achtergrond Marijn Verrijt op piano. 

Foto’s : Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen