11.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneLuchtreiniger van Deurnes bedrijf bestrijdt virussen met Uv-licht

Luchtreiniger van Deurnes bedrijf bestrijdt virussen met Uv-licht

Het Deurnese bedrijf Food Design Solutions dat vriessystemen en desinfectie-oplossingen levert aan de voedselindustrie, heeft sinds enkele maanden een luchtreiniger voor in huis of voor bijvoorbeeld in kantoren of bedrijven. Het apparaat met de naam Puur Air One kan bacteriën en virussen uit de lucht filteren waaronder het coronavirus. 

Als officiële importeur in de Benelux biedt Food Design Solutions de luchtreiniger aan die is ontwikkeld in Denemarken en daar ook geproduceerd wordt door het bedrijf Jimco. Ingrid van Deursen, mede-eigenaar van Food Design Solutions is enthousiast over de luchtreiniger die werkt met Uv-licht: “Je haalt eigenlijk de zon naar binnen.”

Oppervlaktes
Een onderzoek van een Deens laboratorium geeft aan dat deze luchtreiniger virussen in de lucht snel en aanzienlijk vermindert. Het apparaat pakt niet alleen de schadelijke bacteriën en virussen in de lucht aan, maar ook op oppervlaktes zoals meubels, keukenbladen en andere ondergronden, zo blijkt uit de studie. Het apparaat is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met de chronische luchtwegaandoening COPD en is al enkele jaren op de markt, maar het blijkt nu ook een effectief middel in de strijd tegen virussen als corona.

99,9 procent
Volgens de fabrikant is in ruimtes waar de luchtreiniger in gebruik is, het virus al in het eerste uur met 89 procent verminderd: “We hebben de luchtreiniger getest op een virus dat zeven tot tien keer beter bestand is tegen Uv-licht dan het coronavirus. Na twee uur was er 99 procent van het virus afgebroken en nog een uur later 99,9 procent,” zegt Michael Kløcker van de Deense fabrikant Jimco.

Coronavirus
Het bedrijf dat de luchtreiniger produceert heeft ook gekeken naar de mogelijkheden om het apparaat met een echt coronavirus te testen maar omdat de maatregelen rondom het virus nu zo streng zijn, mag dit alleen in een heel kleine ruimte van minder dan één kubieke meter getest worden. Volgens de fabrikant is het op die manier geen echte en eerlijke test en heeft het bedrijf daarom afgezien van zo’n test met SARS-CoV2. Uit de studie blijkt dat wanneer de test wel met een coronavirus zou zijn uitgevoerd, de resultaten nog beter zouden zijn omdat het virus waarmee is getest veel beter tegen Uv-licht kan dan corona.

Werking
De luchtreiniger breekt schadelijke deeltjes in de lucht, zoals virussen af met behulp van Ultra violette (Uv)-C straling en door een kleine hoeveelheid schone ozon af te geven. Ingrid van Deursen, mede-eigenaar van Food Design Solutions vertelt over de veiligheid en effectiviteit van de luchtreiniger: “Het apparaat is niet schadelijk voor mens en dier. Zelfs een kopieerapparaat straalt namelijk meer ozon uit per dag. De luchtreiniger die een metaal omhulsel heeft, is een gesloten systeem. Het enige licht wat je ziet komt uit de zijkant door kleine openingen. Het buisje dat Uv-C licht maakt, zorgt ervoor dat er kleine golfjes ontstaan. Die golfjes zorgen er onder andere voor dat er actieve zuurstof ontstaat ook wel ozon genaamd. Deze bindt zich aan levend materiaal zodat het weer zuurstof kan worden en daardoor de ruimte gedesinfecteerd wordt. Tijdens dit proces raken de virussen beschadigd en kunnen zich niet meer delen en zullen sterven”, vertelt Ingrid van Food Design Solutions.

Geen zorgen
In 1877 ontdekte twee Engelse onderzoekers dat verschillende soorten bacteriën door blootstelling aan direct zonlicht na enkele uren doodgingen. Deze ontdekking heeft gezorgd voor de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden op het gebied van desinfectie zonder chemische middelen. Het Uv-C licht dat gebruikt wordt, valt onder de korte-golvige Uv en valt binnen dezelfde categorie als bijvoorbeeld, licht, radio, televisie en wisselstroom. De hoeveelheid ozon die het apparaat afgeeft is volgens de fabrikant gelijk aan de hoeveelheid die in de natuur voorkomt.  Zorgen maken hoeft dus niet volgens Ingrid van Deursen: “Desinfectie met Uv-C-licht is niet meer weg te denken in deze maatschappij. Ook ons drinkwater wordt ook op deze manier gedesinfecteerd.”

Gebruik
De luchtreiniger is eigenlijk ontworpen voor mensen met COPD onder de naam MAC-500 maar hij blijkt inzetbaar bij veel meer doeleinden legt Van Deursen uit: “Zo helpt het apparaat om virussen, schimmels, bacteriën en onaangename geuren te bestrijden, maar helpt het ook tegen hooikoortsklachten, ademhalingsproblemen, astma, wondgenezing en snurken. In de periode dat corona zich aandiende, heb ik me erin verdiept omdat ik mensen wilde helpen. De luchtreiniger is in vele ruimtes te gebruiken, denk hierbij aan thuis, op kantoor, scholen, sportscholen, restaurants, schoonheidssalons, tandartsen en ga zo maar door.”

Prijzig
“De Puur Air One gaat 8000 lichturen mee. Als je hem dag en nacht aan zou laten staan gaat de Uv-C lamp één jaar mee. Meestal adviseer ik om het acht uur per dag te gebruiken, dan kun je er enkele jaren langer mee vooruit.” Ingrid beseft dat de luchtreiniger best prijzig is, maar is ervan overtuigd dat je op lange termijn voordeliger uit bent met de Puur Air One dan met goedkopere luchtreinigers. “Uiteindelijk is het slechts de Uv-C lamp die vervangen hoeft te worden. Ik denk dat het net zo gaat als met airco’s. Eerst vond iedereen ze te duur en onnodig, maar inmiddels hebben steeds meer mensen er eentje omdat het weer veranderd is en ze het leven behagelijker willen maken binnenshuis”, vertelt Ingrid.

Op nul beginnen
Er zijn verschillende bedrijven en instanties die het apparaat al getest hebben. Bij bedrijven biedt Puur-Air Concepts de mogelijkheid aan om tegen een vergoeding alles in één keer te desinfecteren met een grote luchtreiniger. Hiermee zorgen ze ervoor dat het bedrijf op nul kan beginnen wat betreft desinfectie om daarna de ruimten met de kleinere luchtreinigers te onderhouden. De Puur Air One kan een oppervlakte aan van ongeveer 60 kubieke meter.

Duurzaam
Voor Van Deursen is het belangrijk dat de luchtreiniger een milieuvriendelijk en duurzaam apparaat is: “Je hoeft geen filters te vervangen en het tast geen andere materialen aan, je gebruikt geen water of chemicaliën en uiteindelijk bespaar je op personeel omdat het apparaat geen onderhoud nodig heeft.” Het bedrijf Jimco die de luchtreiniger produceert, heeft in 1999-2000 The EU Environmental Award gewonnen voor het gebruiken van technologie die het milieu bespaart.

“Ik verkoop lucht”
De onderneemster vertelt over een frietzaak in Helmond die een speciaal systeem van Jimco gebruikt voor achter de bakwanden met Uv-C: “Nergens is een spoortje vet te bekennen door het inzetten van dit systeem. Zo hebben mensen die boven de frietzaak wonen ook geen last van stank. Maar ook heeft een restaurant de reinigers aangeschaft om hun gasten te beschermen tegen het virus in de komende wintermaanden. Dus eigenlijk kan ik zeggen dat ik lucht verkoop!”

Van Deursen geeft aan dat mensen altijd met de gekste vragen bij haar mogen aankloppen: “Ik ontdek daardoor steeds nieuwe mogelijkheden die de Puur Air One kan bieden, maar het belangrijkste in deze tijd is dat het mogelijkheden biedt om COVID-19 te bestrijden binnenshuis.”

Foto’s: archief Puur-Air Concepts, Dave van Hout

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen