17.6 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneLuchtverdediging De Peel vernieuwd met aangepast Patriot-systeem

Luchtverdediging De Peel vernieuwd met aangepast Patriot-systeem

Met twee grote hijskranen werden afgelopen weekend een aantal delen van een vernieuwd luchtverdedigingssysteem op basis De Peel in Vredepeel geïnstalleerd. Het gaat om het Patriot-wapen dat gereviseerd en aangepast is in de Verenigde Staten. Hiermee is het afweersysteem weer tot 2040 ‘up-to-date’ en voorbereid op eventuele dreiging vanuit de lucht, zoals vliegtuigen en raketten.

Het eerste van vier Patriot-systemen kwam zaterdag terug uit de Verenigde Staten, waar het onder handen is genomen zodat de levensduur van het systeem aanzienlijk is verlengd. Na diverse testen en controles wordt het systeem eind deze maand weer over gedragen aan de gespecialiseerde Patriot-eenheid van Defensie. In 2022 moeten alle vier de Nederlandse Patriot-wapensystemen het levensduur verlengend onderhoud hebben gehad en zijn aangepast zodat ze voldoen aan de huidige eisen.

Thuisbasis

Het eerste wapensysteem is in februari 2018 vertrokken naar de Verenigde Staten en keerde afgelopen weekend terug via de haven van Antwerpen. Via een verplaatsing over de weg is het systeem nu terug op de Luitenant-generaal Best Kazerne, de thuisbasis van alle Nederlandse grondgebonden luchtverdediging.

Volledig inzetbaar

Het Patriot-systeem is sinds 1987 in gebruik bij de Nederlandse krijgsmacht en is onder meer ingezet voor de luchtverdediging van Israël en Turkije tijdens de Golfoorlogen van 1991 en 2003. De luchtverdedigers zijn ook van 2013 tot 2015 tijdens ‘Active Fence’ gebruikt om de bevolking van de Turkse stad Adana te bescherming tegen raketten vanuit Syrië. Door deze laatste, langdurige inzet heeft het systeem lange tijd geen onderhoud gehad. Met het recente onderhoud en de aanpassingen, is het systeem nu weer volledig inzetbaar.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen