8.4 C
Deurne
donderdag 25 april 2024
Home- DeurneLupineboeren uit de Peel bundelen krachten in LuPeel telersvereniging

Lupineboeren uit de Peel bundelen krachten in LuPeel telersvereniging

Zeven boeren die elkaar vonden in de Peelproeftuinen gaan formeel samenwerken als lupinetelers. Met de oprichting van de LuPeel telersvereniging kunnen zij nog beter georganiseerd telen, projecten initiëren en samenwerken. Het is hun ambitie om de lupine als lokaal product uit de Peel op de kaart zetten: “Zoals champagne uit Frankrijk.”

De boeren ontmoetten elkaar bij het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. Dit is een initiatief van LLTBInnovatiehuis de Peel en AgroProeftuin de Peel en heeft als doel om met slimme gewasrotaties te werken aan een gezond perspectief voor de agrariërs in de Peel.

Een bijzonder boontje
Een van de gewassen is lupine. “Een bijzonder eiwitrijk boontje waarmee je akkers vruchtbaar kunt maken zonder kunstmest en de biodiversiteit te verhoogt. Wat veel mensen nog niet weten is dat je dit boontje ook kunt eten”, melden de lupinetelers. Deze ontdekking willen ze nu gaan delen met een groter publiek door hun krachten te bundelen.

Meer oogst dan afnemers
De boeren verenigden al eerder hun krachten in de proeftuin. Hierbij werd samen het zaaizaad ingekocht, de grond zaai-klaar gemaakt en afnemers gezocht. De eerste oogst, die mislukte helaas, vertelt boer Henk Kerkers: “Waarschijnlijk kwam dit door een schimmel. De bodemvruchtbaarheid was wel verbeterd, maar er was geen fysieke oogst.” Kerkers legt uit dat er even de angst was dat de boeren zouden afhaken maar dat het mooie was dat alle boeren juist positief bleven. Hun enthousiasme werd beloond: afgelopen september werd er 10 hectare geoogst met een goede opbrengst. “Die was zelfs zo goed, dat het grootste deel nog niet verkocht is”, vertelt Kerkers.

Telersvereniging
Met het oprichten van de telersvereniging willen de boeren de samenwerking verder optimaliseren, vertelt boer Henk: “Nu kunnen we nog beter samenwerken, meedoen aan projecten en aanvragen indienen voor subsidies.” Aan de ambities van de telers zal het niet liggen: “Je zou eens in onze WhatsApp-groep moeten kijken. Dagelijks hebben we contact met elkaar. Heeft er iemand een vlekje op een lupineplant, dan wordt er direct een foto gedeeld en tips uitgewisseld. Ook zoeken we samen in onze netwerken naar potentiële afnemers.”

LuPeel
Het doel van de telers voor de toekomst is op een innovatieve manier, die goed is voor de natuur, eerlijke eiwitgewassen lokaal telen. Dat doen ze onder de naam LuPeel. De ingrediënten, de lupine, moeten volgens de telers herkenbaar worden voor de consument. “Zoals je champagne alleen champagne mag noemen als het uit die streek komt, zo willen wij lupine uit het land van de Peel op de kaart zetten”, legt Henk Kerkers enthousiast uit.

Bijeenkomst voor telers en afnemers
Telers die ook ervaring willen opdoen met nieuwe, perspectiefvolle gewasrotaties kunnen meedoen met de telersgroepen lupine, veldbonen, mengteelt of gewasrotatie. Deze groepen starten in het voorjaar van 2023. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar secretariaat@innovatiehuisdepeel.nl.

Foto: LuPeel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen