13.4 C
Deurne
woensdag 30 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLupinen als lokaal, toekomstig, plantaardig eiwit

Lupinen als lokaal, toekomstig, plantaardig eiwit

Minister Carola Schouten stuurde onlangs een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de nationale eiwitstrategie. Het telen van eiwitrijke gewassen zoals lupine en veldbonen in Nederland is hierbij prioriteit.

Boer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants experimenteert nu voor het vijfde jaar met lupinen op de zandgrond in de Peel. Volgens boer Henk heeft de witte lupinen de potentie om een mooie plek te veroveren op de Brabantse akkers. Belangrijk in de Nationale Eiwitstrategie is dat de Europese Unie en Nederland minder afhankelijk willen zijn van de import van plantaardig eiwit. Dat geldt met name voor sojaproducten, waar import uit Noord- en Zuid-Amerika belangrijk is. Diervoeder is de belangrijkste afnemer van plantaardige eiwitgewassen zoals soja, maar de vraag naar plantaardige eiwitten voor humane voeding groeit hard, vooral voor alternatieven voor vlees en zuivel.

Consumptie
In 2016 is boer Henk in zijn groentetuin begonnen met het natuurlijk telen van lupinen voor de humane consumptie. Ieder jaar zijn er stappen gezet in de teelt en afzet. De lupinen worden gebruikt door een aantal chefkoks in de regio. De lupine kan in de keuken gebruikt worden als groene peul, later in het seizoen als doperwt en gedroogd.  De gedroogde lupinen van boer Henk zijn een prima product voor de consumptie. Een deel van de oogst is bestemd om gedroogd te gebruiken en het andere deel wordt gemalen tot lupinemeel. Lupine  is glutenvrij en daardoor zijn hiermee vele glutenvrije gerechten te bereiden. Zo bakt boer Henk  voor zijn gasten regelmatig een Petit Boertje met lupinemeel.

Naast de waarde voor de consumptie is de lupine zeer waardevol voor een vruchtbare bodem. In het verleden werd de lupine al op ‘arme’ akkers ingezet als bodemverbeteraar. Lupine is een vlinderbloemige en dat betekent, dat deze stikstof uit de lucht omzet in opneembare voeding voor de planten. Dit verrijkt de bodem en hierdoor is er geen kunstmeststikstof nodig.

Op zaterdag 12 september zijn de lupinen geoogst met een combine/maaidorser. De opbrengst van de lupinen is goed te noemen. De lupinen zijn onbespoten en hebben geen kunstmest gehad.

Foto: Bijzonder Brabants

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen