13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneMaaibeleid van gemeente roept veel vragen op bij inwoners Deurne

Maaibeleid van gemeente roept veel vragen op bij inwoners Deurne

Overal kom je ze tegen in de gemeente Deurne; de prachtig bloeiende bermen vol met rode klaprozen, witte margrieten en andere bloemen en planten. En dan de dag er op is de bloemenpracht ineens verdwenen omdat maaimachines van de gemeente de kleurrijke natuur met de grond gelijk hebben gemaakt.

Vooral op social media zijn er inwoners van de gemeente Deurne die aangeven dat ze dit zonde vinden en ze vragen zich af of dit nou wel echt nodig is. De gemeente geeft aan dat dit noodzakelijk is en dat ze niet meer maaien dan nodig. Wethouder Helm Verhees legt uit: “We willen als gemeente de bloemetjes en de bijtjes in de berm hebben. En als we dat met goed maaibeleid voor elkaar kunnen krijgen, dan doen we dat. Op veel plekken in Deurne is dat al goed te zien. En daar ben ik blij mee”.

Verkeersonveilige situaties
Een van de redenen om te maaien, is de veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer goed zicht bij wegen niet kan worden gegarandeerd, wat tot verkeersonveilige situaties kan leiden. “Dat laatste willen we voorkomen. Sommige stukken maaien we wel, andere niet. Randen langs openbare verhardingen maaien we. Of we maaien omdat door de begroeiing fietspaden niet meer toegankelijk zijn”, geeft de gemeente aan.

Insecten
Op bepaalde plekken in Deurne wordt ecologisch gemaaid. Op deze manier krijgen dieren en planten meer kansen en wordt de biodiversiteit vergroot. Bloeiende planten trekken insecten aan die op zoek zijn naar geschikte voedselbronnen en een rijk insectenleven trekt weer andere dieren aan. De gemeente benadrukt dat er pas wordt gemaaid nadat bloemen hun zaad in de bodem hebben laten vallen. Zo krijgen zaden de kans om te kiemen. De periodes waarin wordt gemaaid vallen meestal in mei en juni en in september en oktober.

Social media
Met een actie op social media wil de gemeente komende tijd meer duidelijkheid geven over het maaibeleid met foto’s van voor en na het maaien en uitleg over waarom op sommige plaatsen wel en op andere plaatsen niet gemaaid wordt. Meer informatie over het maaibeleid in de gemeente Deurne en een overzicht van de plaatsen waar gemaaid wordt, vind je op de website van de gemeente.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen