11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneDeurnese Jeroen van Lierop als Engelstalige speaker bij jeugd-EK zwemmen in Rome

Deurnese Jeroen van Lierop als Engelstalige speaker bij jeugd-EK zwemmen in Rome

Afgelopen zondag stapte hij in het vliegtuig naar Rome om daar als speaker op te treden tijdens het Europees Zwemkampioenschap voor de jeugd. Nog tot en met komende zondag 11 juli kondigt de 46-jarige Jeroen van Lierop uit Deurne de deelnemers aan, bepaalt het tempo van het toernooi en verzorgt het commentaar bij de ceremonieën.

“Absoluut een grote eer”, vertelt Jeroen tijdens een interview op DMG Radio afgelopen zaterdag. Van Lierop is al 16 jaar actief als presentator bij verschillende zwemwedstrijden waaronder Nederlandse Kampioenschappen en Nederlandse Junior Kampioenschappen.

Leuk verhaal
Dat hij de functie van speaker in Rome heeft weten binnen te slepen, heeft hij te danken aan vrienden die hem attent maakten op de vacature: “Dat is wel een leuk verhaal. Verschillende mensen lieten mij weten dat er werd gezocht naar speakers voor de EK-wedstrijden in Rome. Als ze dat niet hadden doorgegeven, had ik daar nu niet gestaan”, legt Jeroen uit.

Slechte zwemmer
Zelf heeft hij zijn halve leven doorgebracht in zwembad de Wiemel in Deurne: “Maar ik was een slechte zwemmer. Ik heb nog net de Brabantse winterkampioenschappen gehaald in een estafetteploeg. Ik ben uiteindelijk aan de badrand beland als zwemleraar, bij de Deurnese zwemvereniging Triton ’62”, vertelt Van Lierop. Toen hij 17 jaar oud was, zou zijn vader een keer bij een wedstrijd in Deurne eigenlijk als speaker optreden. Maar omdat die dag de broer van Jeroen jarig was, vroeg zijn vader: “Als jij eens naar het zwembad gaat, dan kan ik op de verjaardag van je broer blijven.” Zo is zijn liefde voor het ‘speakeren’ tijdens  zwemwedstrijden ontstaan.

Stembanden
In zwemmen was hij dan niet zo goed maar hij legt uit dat er twee spieren zijn die bij hem wel heel goed ontwikkeld zijn: “Dat zijn mijn stembanden. Woorden zijn mijn kracht, naast het water maar ook op internet met vlogs.” Naast het introduceren van de zwemmers en de officiële aangelegenheden, is hij er ook om het publiek op te zwepen: “Ja, dat is mijn taak. Ik ben er voor het publiek en de coaches zijn er voor de zwemmers”, legt Jeroen uit.

Engels
Het is nu de tweede keer dat Van Lierop in het buitenland aan de slag mag als speaker. Eerder ging hij namens de Europese Zwembond, naar Helsinki voor de EJK. Daar moest hij net als nu in Rome in het Engels de wedstrijden begeleiden: “Er stonden op de lijst van mogelijke speakers ook mensen die Engels als hun moedertaal hebben maar ze hebben toch voor mij gekozen, dat maakt het wel extra speciaal”, zegt Jeroen in het DMG-radioprogramma Deurne Draait Door.

Hotel
De reis naar Rome wordt wel iets anders dan Van Lierop had voorgesteld. Vanwege de strenge coronaregels rond het evenement zit er geen excursie naar de binnenstad van Rome in voor hem. Jeroen legt uit: “Zondag was het eerst sneltesten op corona voor je het vliegtuig in mocht en dan wanneer ik landde nog eens. Buiten de wedstrijden zit ik eigenlijk alleen maar in het hotel.”

Rondje Rome
Het zwembad waar Jeroen als speaker aan het werk is, ligt maar op vijf minuten lopen van het hotel maar te voet er naar toe lopen mag hij niet: “Vanwege corona zijn de regels heel streng en word ik met een busje op en neer gereden. Er zijn bij de deelnemers ook zwemmers die binnenkort aan de Olympische Spelen meedoen dus er wordt geen enkel risico genomen. Natuurlijk was het leuk geweest als ik tussendoor een rondje Rome had kunnen doen maar ik kom hier voor het zwemmen. Ik ben een fan van de zwemsport en je ziet hier de talenten van de toekomst”, vertelt Van Lierop enthousiast.

Blootvoets
Het is onbekend of Jeroen op dit moment in Rome ook blootvoets de zwemmers in Rome introduceert maar dat is wel de manier waarop hij het liefst als speaker aan het werk is. “Ja dat is iets wat zo gegroeid is, waarom weet ik eigenlijk niet goed.  Ik vind het wel koeler aanvoelen met de blote voeten op de badvloer bij een wedstrijd.”

Foto: Facebook Jeroen van Lierop

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen