14.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneMan in Deurne opgepakt voor plofkraken in Duitsland; bende maakte 1,6 miljoen...

Man in Deurne opgepakt voor plofkraken in Duitsland; bende maakte 1,6 miljoen euro buit

De politie heeft dinsdag een man in Deurne opgepakt voor 21 plofkraken van geldautomaten in Duitsland waarbij voor 1,6 miljoen euro buit werd gemaakt en 4 miljoen euro aan schade werd aangericht. Hij is samen met twaalf andere bendeleden gearresteerd bij een actie met meer dan honderd agenten die verdachten aanhielden in Duitsland en Nederland.

Europol meldt dat er dinsdag één arrestatie in Deurne heeft plaatsgevonden. Eerder werd op 9 juni in Amsterdam al een verdachte aangehouden en op 8 juni in Nijmegen werden nog eens vijf personen aangehouden. Twee arrestaties werden gedaan in Eupen, België op 29 mei, drie arrestaties in Meckenheim, Duitsland in maart van dit jaar en de eerste aanhouding werd in diezelfde maand gedaan in Deventer.

4 miljoen schade
Deze plofkraken hebben naar schatting voor meer dan 4 miljoen euro schade aangericht aan pinautomaten en gebouwen. Europol zegt dat dit aantoont dat de criminelen geen inzicht hebben in het risico op schade, of zelfs de mogelijkheid van overlijden voor degenen die in de buurt wonen of die zich in de buurt van de geldautomaten bevonden.

Europol
Het European Serious Organised Crime Centre van Europol heeft het onderzoek vanaf het begin ondersteund door de nationale onderzoekers uit Duitsland en Nederland samen te brengen om een gezamenlijke strategie op te stellen en de intensieve uitwisseling van bewijsmateriaal te organiseren die nodig is om de laatste fase van het onderzoek voor te bereiden. Ook is een Europol-expert naar Amsterdam gestuurd om de nationale rechercheurs te assisteren bij de actiedag.

Explosieven
Europol meldt dat wetshandhavers zich steeds meer zorgen maken over de alsmaar zwaardere explosieven die criminelen gebruiken om toegang te krijgen tot de inhoud van de geldautomaten. Deze explosies brengen het leven van omwonenden en omstanders in gevaar: de omliggende gebouwen kunnen instorten of fragmenten van de explosie kunnen voorbijgangers raken. In sommige gevallen proberen de daders ook in voertuigen te ontkomen met hoge snelheden die soms oplopen tot 250 km/u, waardoor de openbare veiligheid ernstig in gevaar komt.

Internationale samenwerking
Deze zaak werd geleid door de Duitse politiedirectie van Osnabrück (Polizeidirektion Osnabrück), onder toezicht van het openbaar ministerie van Osnabrück. In Duitsland werkte ook mee: politiedirectie Osnabrück, Openbaar Ministerie Osnabrück, Openbaar Ministerie Mainz, LKA Rijnland-Palts, Openbaar Ministerie Frankfurt, LKA Hessen, politiedienst Mittelhessen en het Bundeskriminalamt. In Nederland werkte de Nationale Politie Amsterdam en het Openbaar Ministerie mee aan de actie en in België was de Federale Gerechtelijke Politie Eupen actief bij het onderzoek.

Hieronder kun je de videobeelden bekijken die de politie heeft gepubliceerd van de inval in Amsterdam en invallen in Duitsland.

Foto: Nationale Politie Amsterdam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen