13.7 C
Deurne
donderdag 26 mei 2022
Home- DeurneMaria van Eijk uit Liessel gehuldigd voor 50 jaar als senioren-sportinstructeur

Maria van Eijk uit Liessel gehuldigd voor 50 jaar als senioren-sportinstructeur

Al een halve eeuw lang begeleidt ze senioren als sportinstructeur en voorlopig ziet ze ook nog geen reden om daarmee te stoppen. Maria van Eijk-Joosten uit Liessel werd als eregast ontvangen in Veenendaal tijdens het Gouden Jubileumcongres van VML en werd daar gehuldigd voor 50 jaar inzet als sportinstructeur voor senioren. Ze ontving als aandenken, een voor haar ontworpen glaswerk met inscriptie.

Bij het congres waar Van Eijk werd gehuldigd, waren ook Hedy Dancona en Duco Bouwens van Nederland in Beweging aanwezig. Er werd met bewondering gesproken over het pionierswerk van de Liesselse. “Ik ben vooral heel dankbaar dat ik het mag doen en nog steeds kan doen”, vertelt Maria.

De Nieuwe Erve
Van Eijk is een van de eersten die op 23 jarige leeftijd en net getrouwd, het diploma ‘Bejaardengymnastiek’ haalt. Nu 50 jaar later is zij nog steeds actief in de seniorensport. Ze startte in 1971 bij verzorgingstehuis De Nieuwe Erve in Liessel maar al snel daarna wordt ze actief in de hele gemeente Deurne en later ook in Bakel, Gemert en Milheeze.

Certificaten
Ze helpt ouderen en 55-plussers die zelfstandig wonen maar om echt iedereen te kunnen bereiken, behaalt ze certificaten voor de activiteiten met mensen met COPD, hartklachten, reuma en andere gezondheidsbeperkingen. Maria bekwaamde zich verder in volksdansen, stoelgym, line dance, Nordic walking en sportief wandelen zodat ze een breed scala van beweging voor ouderen kan aanbieden en bejaardengymnastiek verder ontwikkelt tot seniorensport.

Laagdrempelig
Maria ging zelfstandig aan de slag als sportinstructeur nadat de Stichting Welzijn werd opgeheven die de bewegingszorg coördineerde in de gemeente Deurne. Ze richtte Sportief Bewegen Deurne op, waar ze tot op de dag van vandaag senioren helpt met bewegen. De opzet van Van Eijk is laagdrempelig: “Iedereen moet kunnen meedoen, instromen is het hele jaar mogelijk en men hoeft geen speciale sportkleding aan te schaffen”, legt ze uit.

Naast haar werkzaamheden als sportinstructeur, is Maria ook actief bij de EHBO, de Liesselse Muziekvereniging Tune en Buurtbemiddeling DAS gemeenten.

Foto’s: Sportief Bewegen Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen