11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneWerkzaamheden Project Leegveld tijdelijk stilgelegd na fouten bij uitvoering

Werkzaamheden Project Leegveld tijdelijk stilgelegd na fouten bij uitvoering

De werkzaamheden in de Deurnese Peel van Project Leegveld zijn stilgelegd nadat er fouten zijn gemaakt in de uitvoering. Er zijn in het gebied rondom de Soemeersingel onder meer twee zijvaarten gedempt en kades aangelegd die niet in het plan staan.

Waterschap Aa en Maas geeft aan dat ze nog niet weten hoe het mis heeft kunnen gaan: “De werkzaamheden die we uitvoeren voor het herstel van hoogveen, zijn officieel vastgelegd en goedgekeurd in het projectplan Waterwet Leegveld. Aan de noordzijde van de Deurnsche Peel zijn echter enkele werkzaamheden verricht die niet in dat plan zijn opgenomen. Dat vinden wij heel vervelend.”

Kanaaltjes
Er was al een groeiend aantal zorgen bij omwonenden en Werkgroep Behoud De Peel over de werkzaamheden in de Deurnese Peel maar na vorige week kregen bewoners in de omgeving het gevoel dat er nu echt iets helemaal niet in de haak was. Zij vertelden dat er in één dag tijd, 150 jaar cultuurhistorie is verdwenen. De smalle vaarten genaamd wieken of wijken, die karakteristiek zijn voor de Peel, werden nu zelfs gedempt. Deze kanaaltjes werden vroeger gebruikt voor het afvoeren van veen.

Stilgelegd
Het Waterschap Aa en Maas bevestigt dat er fouten zijn gemaakt bij de aanleg van diverse kades die bedoeld zijn voor het vasthouden van water en bij het dempen van tenminste twee historische kanalen: “Dit had zo niet mogen gebeuren en we bieden u hiervoor onze excuses aan.” Er wordt nu door het Waterschap uitgezocht hoe het fout heeft kunnen gaan en waarom de werkzaamheden niet volgens het plan zijn uitgevoerd. Daarom worden de werkzaamheden in het gebied rondom de Soemeersingel tijdelijk stilgelegd tot er duidelijk is wat er is gebeurd.

Herstellen
Of de historische kanalen door de fouten definitief verloren zijn gegaan, is nog niet duidelijk. Waterschap Aa en Maas geeft aan: “De intentie is om alles te herstellen. We starten meteen met de voorbereidingen hiervan. Dit heeft tijd nodig, ook omdat het zorgvuldig moet gebeuren, maar heeft onze volle aandacht. Als duidelijk is waar de oorzaak ligt, pakken we onze werkzaamheden in het gebied weer op.”

Sceptisch
Om de groei van hoogveen te bevorderen zijn Waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant op dit moment bezig met Project Leegveld dat er voor moet zorgen dat de Peel natter wordt. Werkgroep Behoud De Peel had al eerder zorgen geuit over het nut van kades die nu in de Peel worden aangelegd en de toegangsmogelijkheden die er worden gemaakt om voor onderhoud de kades te bereiken. Ook zijn ze sceptisch over het gooien van houtsnippers in waterplassen en het in het water verwerken van omgezaagde bomen.

Foto: Facebook Walk English

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen