9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneMeike uit Deurne start crowdfunding voor nieuwe hulphond voor haar vader met...

Meike uit Deurne start crowdfunding voor nieuwe hulphond voor haar vader met PTSS

Voor de vader van Meike de Gooyert uit Deurne was Patser drie jaar lang zijn maatje, waarmee hij overal naartoe ging en op wie hij altijd kon vertrouwen. Maar vorige week overleed zijn hond en moet de 49-jarige Michel het doen zonder de grote Mastino Napoletano, die hem juist hielp om te gaan met de PTSS die hij heeft opgelopen in zijn 30 dienstjaren bij Defensie. Daarom is zijn dochter Meike een crowdfunding gestart om een nieuwe hond van te kunnen betalen.

“Mijn vader heeft last van slapeloosheid, nachtmerries, flashbacks en nog meer nare klachten”, legt de 18-jarige Meike uit. Zijn hond is volgens haar de redding voor vader Michel geweest: “Waar papa ging, ging Patser ook. Door Patser kwam papa weer meer onder de mensen, druktes kon hij beter aan door te focussen op hem. Hij kreeg thuis meer gedaan, ging de deur uit om met hem te wandelen en als papa een slechte dag had, was hij zijn maatje om op terug te vallen. Vier handen op een buik. Anders dan dat kan ik het niet beschrijven. Een ware hulphond.”

Hartafwijking
Helaas was Patser sinds enkele weken niet zichzelf, hij viel erg af en kreeg aanvallen. “We zijn naar de dierenarts gegaan en daar werden we doorgestuurd naar het Dierenziekenhuis in Geldrop. Daar hebben ze filmpjes gemaakt van zijn hart. Het bleek absoluut niet goed te zijn”, vertelt Meike. Patser bleek een hartafwijking te hebben en de aanvallen die hij kreeg, waren hartaanvallen. “Geen erfelijke aandoening, maar gewoon enorme pech. We hebben hem tot ons enorm groot verdriet daar in moeten laten slapen”, leggen Michel en zijn dochter uit.

Daarom probeert Meike nu geld in te zamelen voor een nieuwe hond voor haar vader: “Er is natuurlijk geen enkele hond die Patser z’n plaatsje in kan vullen. Maar voor papa’s PTSS is het van belang dat er snel weer een maatje voor hem komt.”

Crowdfunding
Door de enorm hoge dierenartskosten die er voor Patser zijn gemaakt is er nu geen mogelijkheid om een nieuwe hond aan te schaffen. “Hij zou heel graag weer een hond van hetzelfde ras willen hebben. Een Mastino Napoletano. Om de dierenartskosten te dekken en voor de aanschaf van een nieuw maatje voor papa heb ik daarom een crowdfunding opgestart”, vertelt dochter Meike.

Net als Michel hebben naar schatting van het ministerie van Defensie ongeveer twintig procent van uitgezonden militairen in meer of mindere mate last van PTSS. De klachten variëren van een paar keer ’s nachts wakker worden tot een chronische vorm van de posttraumatische stressstoornis. Dat laatste aantal wordt geraamd op ruim één procent van alle veteranen.

PTSS is een psychische aandoening veroorzaakt door een traumatische ervaring. Militairen en veteranen die bijvoorbeeld uitgezonden zijn naar Afghanistan, Libanon en Mali kunnen na thuiskomst last hebben van PTSS-klachten.

Bijdragen aan de crowdfundingsactie van Meike kan via https://www.gofundme.com/f/help-michel-met-ptss-aan-een-nieuwe-hond.

Foto: Michel de Gooyert

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen