17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneMiniatuur en levensgrote stoommachines in werking te zien bij Holten’s Molen

Miniatuur en levensgrote stoommachines in werking te zien bij Holten’s Molen

Wie even stoom wil afblazen, of gewoon zin heeft in een leuk en leerzaam uitje, kan op zondag 9 juni terecht bij Holten’s Molen. Vrijwilligers van de Deurnese molen houden dan samen met leden van Techniek- en Stoomvrienden Limburg voor de derde keer een demodag.

Net als voorgaande edities staan ook deze middag rondom de molen en op de parkeerplaats van Holten Van de Wal diverse stoommachines opgesteld. De Stoomvrienden laten hun modellen draaien en geven toelichting over het bouwen en verzamelen van deze eeuwenoude apparaten.

Voorloper van de drone
Een bijzonder exemplaar dat die dag aanwezig zal zijn, is de Alco Firefly. Je zou het een soort voorloper kunnen noemen van onze huidige drone. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze stoom generator met een parachute gedropt waar nodig. De machine maakte stroom aan met behulp van stoom. De stroom werd bijvoorbeeld gebruikt voor de radio.

Ook de moeite van het bekijken waard is de stoomtractor ‘William’ van Jan Tinnemans. De trekker rijdt op stoom die is aangemaakt met ontzwavelde kolen. Hij demonstreert de tractor met liefde door het rijden van rondjes in de buurt van de molen.

De molen van binnen
Naast het grote werk, zijn er ook kleine stoommachines te bewonderen. Er is onder andere een modelspoorbaan voor stoomlocomotieven. Holten’s Molen zelf laat zich ook zien. Wie wil kan het mechaniek, de maalstenen, het olieslagwerk en de zaag binnen bekijken.

De Stoomdag vindt plaats op zondag 9 juni tussen 12.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Koffie, thee, limonade en pannenkoeken gebakken met meel van de molen zijn verkrijgbaar. Het adres van Holten’s Molen is Veldstraat 39 in Deurne.

Foto’s: Harold van der Burgt/Holten’s Molen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen