12.5 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneMinuut stilte bij PSV – FC Utrecht ter nagedachtenis aan oud-PSV’er Rob...

Minuut stilte bij PSV – FC Utrecht ter nagedachtenis aan oud-PSV’er Rob Landsbergen uit Deurne

Ter nagedachtenis aan oud-PSV’er Rob Landsbergen werd zondag voorafgaand aan de wedstrijd tussen PSV en FC Utrecht een minuut stilte gehouden in het Philips Stadion in Eindhoven. De in Deurne woonachtige Landsbergen overleed eind september na een lang ziekbed, hij is 62 jaar geworden. Omdat Rob Landsbergen leed aan Alzheimer hebben nabestaanden een ‘in een memoriam bus’ aangemaakt waar donaties kunnen worden gedaan aan Alzheimer Nederland.

Landsbergen werd als 18-jarige bij RKSV Mulo gescout door PSV. De boomlange verdediger groeit met zijn 1.97 meter uit tot een groot gevaar in de lucht en stormram voor de Eindhovense ploeg. Hij speelde tussen 1978 en 1984 in 67 wedstrijden voor PSV en wist daarbij tien keer te scoren. Naast PSV, speelde hij ook als verdediger voor Willem II, NAC Breda, Helmond Sport en Hyundai FC. Als oud-PSV-speler was hij actief bij het Legendary PSV-team en trainde hij jarenlang PSV Amateurs 1.

Vergeetachtiger
In 2019 krijgt Landsbergen te horen dat hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Hij wordt steeds vergeetachtiger merken ook zijn kinderen, kleinkind en vriendin Maja Nooijen die trainster is bij hockeyclub MHC Deurne van het team van Dames 1. Na de diagnose besloten Rob en Maja niet bij de pakken neer te gaan zitten. Hij probeerde zoveel mogelijk te genieten van zijn (klein)kinderen en wilde alles uit het leven te halen. Zo stond hij nog lange tijd regelmatig op de tennisbaan en bezorgde hij elke week het Weekblad voor Deurne.

Zuid-Rhodesië
Het levensverhaal van Rob Landsbergen begint helemaal ergens anders op de wereld dan Zuidoost-Brabant. Hij werd namelijk op 25 februari 1960 geboren in Zuid-Rhodesië, het land dat tegenwoordig Zimbabwe heet. Daar werkte zijn vader bij de plaatselijke spoorwegen. Vanwege de steeds gevaarlijker wordende situatie in het Afrikaanse land, vluchtte het gezin in 1970 uit Zuid-Rhodesië naar Nederland. Via in eerste instantie Voorburg als woonplaats, komt de familie terecht in Helmond.

MULO
Hier begint Landsbergen bij voetbalclub Oranje Zwart en stroomt daarna door naar MULO waar hij in beeld komt van scouts van PSV. In 1978 kon hij op 18-jarige leeftijd aan de slag bij de Eindhovense ploeg. In totaal speelt hij daar zes seizoenen van 1978 tot 1984.

Zuid-Korea
Vanuit PSV maakt hij een transfer naar Korea waar hij veel indruk maakt bij de ploeg van Hyundai Horangi. Landsbergen werd een sensatie in Zuid-Korea. Twee jaar later keert hij toch terug naar Nederland en gaat voetballen in de Eerste Divisie voor Helmond Sport. Daarna komt Landsbergen twee seizoenen uit voor NAC Breda om weer terug te keren in Helmond voor twee seizoenen. De laatste ploegen waar hij voor speelde waren de amateurs van DBS Eindhoven  en SV Panningen waar hij in het seizoen 1992-1993 uitkomt.

Berry van Aerle
Ook na zijn voetbalcarrière hield Landsbergen niet van stilzitten. Hij werd postbode in Helmond en werkte daarbij zelfs een tijdje samen met oud-PSV-collega Berry van Aerle. Daarnaast leert hij hier zijn vriendin Maja uit Deurne kennen, die hem wist over te halen om van Helmond naar Deurne te verhuizen.

Voetbaltrainer
In de tijd dat Rob Landsbergen werkte als postbode was hij ook nog actief als voetbaltrainer. Eerst als jeugdtrainer bij Helmond Sport en vervolgens werd hij hoofdtrainer bij SV Panningen. Tussendoor is hij korte tijd trainer bij VV Gemert waarna hij via PSV/av weer terugkeert bij SV Panningen als trainer. Hij besluit zijn trainerscarrière bij MULO in Helmond waar hij in zijn eerste seizoen kampioen wordt met het team in de vierde klasse.

‘Niet mauwen en miepen’
In de voetbalcarrière van Rob Landsbergen kwam hij bekend te staan om zijn uitspraak ‘Niet mauwen en miepen’. Met die uitspraak en enorme wilskracht heeft hij geleefd, ook tijdens zijn ziekte tot het laatste moment toe.

Foto: Facebook Yoran Landsbergen/Nationaal Archief

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen