26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneMogelijk geluidsoverlast door oefening met gevechtsvliegtuigen boven Brabant en Noord-Limburg

Mogelijk geluidsoverlast door oefening met gevechtsvliegtuigen boven Brabant en Noord-Limburg

Gevechtsvliegtuigen van vliegbasis Volkel voeren van maandag 18 juli tot en met vrijdag 29 juli een oefening uit in het luchtruim boven Brabant en Noord-Limburg. Hierdoor kan in de Peel in die periode mogelijk geluidsoverlast ontstaan op bepaalde momenten.

Bij de zogenoemde Basic Fighter Manoeuvres training die twee weken duurt, simuleren twee of meerdere F-16’s en F-35’s tegelijkertijd een gevecht met elkaar in gecontroleerd militair luchtruim.

Boven land
Hoewel er voor de hele periode tankvliegtuigen zijn aangevraagd om de gevechtsvliegtuigen boven de Noordzee bij te tanken, zijn die op een aantal dagen niet beschikbaar. Hierdoor zijn de F-16’s genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en Noord-Limburg en boven vliegbasis Volkel aangewezen.

Noordzee
“Afhankelijk van de beschikbaarheid van een tankvliegtuig vertrekken de F-16’s twee of drie keer per dag voor hun oefening. Een F-35 kan meer brandstof op een vlucht meenemen dan een F-16 en is daarom minder afhankelijk van beschikbare tankcapaciteit in de lucht”, meldt Defensie. De F-35’s voeren hun gevechtstrainingen in de meeste gevallen boven de Noordzee uit en bij hoge uitzondering boven land.

G-kracht
Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres wordt een tactisch luchtgevecht nagebootst waarbij de vliegtuigen zeer korte bochten maken om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan.

Brandstoftanks
De F-16’s vliegen tijdens deze training met zo weinig mogelijk gewicht en zonder de twee externe brandstoftanks die normaalgesproken onder de vleugels hangen. “Dit is de reden dat onze F-16’s bij voorkeur getankt worden boven de Noordzee zodat de gevechtsvliegers daar de maximale oefenwaarde uit hun training kunnen halen”, geeft Defensie aan.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen