23.9 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- DeurneMonique Rutten bij Kunstcafé in De Wieger

Monique Rutten bij Kunstcafé in De Wieger

Gastspreker bij het eerste Kunstcafé in 2017 is beeldend kunstenaar Monique Rutten uit Eindhoven. Het Kunstcafé is een initiatief van deelnemende kunstenaars aan de Open Atelierdagen Deurne-Asten om elkaar en belangstellende kunstliefhebbers rond een aan kunst gerelateerde lezing te ontmoeten. Het Kunstcafé wordt afwisselend in Deurne en Asten gehouden. Monique Rutten zal haar presentatie op donderdag 16 maart verzorgen in het Groot Atelier van De Wieger. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig.

Monique Rutten (Heerlen, 1968) woont en werkt in Eindhoven. Na haar carrière begonnen te zijn in de hulpverlening rondde ze in 1994 haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Tilburg af. Ze werkt sindsdien als autonoom kunstenaar en daarnaast als coach voor kinderen, jongeren en volwassenen. Zij verzorgt tevens kunstprojecten op scholen en heeft met Kunstblok in 2016 een project voor ouderen verzorgt voor zorgorganisatie Vitalis in Eindhoven. Monique Rutten: “Het spreekt voor zich dat ik als coach mijn opleiding als kunstenaar gebruik. Schilderen en tekenen zijn in het algemeen expressievormen die zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen kunnen helpen zich te uiten. In mijn presentatie in De Wieger zal ik vooral ingaan op wat mij als kunstenaar inspireert en op het onderzoeksproces dat voorafgaat aan het uiteindelijke werk. Ik werk graag aan de hand van oude foto’s van mensen, van portretten. In dat onderzoeksproces ben ik associërend niet op zoek naar een zo’n realistisch mogelijke weergave van de werkelijkheid maar naar de ziel, de essentie van een persoon. Ik probeer al tekenend en schilderend door de beschermende ‘schil’ heen te dringen en de kwetsbaarheid te laten zien. Ik werk op papier en doek en probeer in mijn werk een transparantie te creëren; mijn tekenlijnen zijn daarom hier en daar nog zichtbaar in de schildering. Vaak is het onderzoeksproces voor mezelf nog belangrijker dan het eindresultaat, maar het moet uiteindelijk leiden tot een zo sterk mogelijk kunstwerk. Dat onderzoeksproces kan ook beïnvloed worden door de plaats waar ik werk. Zo heb ik twee keer een langere periode als artist in residence gewerkt in Valencia; buiten de comfort zone van mijn eigen atelier. Hoewel mijn werkmethode hetzelfde bleef, leverde het toch een door de werkplek beïnvloed ander resultaat op.”
Monique Rutten zal haar inleiding ondersteunen met afbeeldingen. Daarnaast zal zij ook een filmpje laten zien van hoe zij met Kunstblok werkte met ouderen, cliënten van Vitalis, en hoe de ouderen reageerden op het project. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om na afloop van de presentatie vragen te stellen en na te praten. De entree voor het Kunstcafé is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen