18.3 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneMotie voor verhoging mantelzorgwaardering sneuvelt; opgave voor volgende gemeenteraad

Motie voor verhoging mantelzorgwaardering sneuvelt; opgave voor volgende gemeenteraad

Het CDA in Deurne wil graag dat de jaarlijkse mantelzorgwaardering die twee jaar geleden werd gehalveerd naar 50 euro per persoon, weer verhoogd wordt naar de oorspronkelijke 100 euro zoals in het jaar 2020 het geval was.

Hiervoor had de fractie van het CDA een motie ingediend die dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering werd behandeld. Hoewel de meeste partijen sympathiek stonden tegenover het initiatief, was een meerderheid van mening dat dit een opgave is voor de volgende gemeenteraad.

Verkiezingen
Daar is Riny van Leeuwen-Berkvens van het CDA het niet mee eens: “We moeten dit niet over de verkiezingen heen tillen maar nu meteen uitvoeren. De jaarlijkse mantelzorgwaardering moeten we terugbrengen naar het oude bedrag en dus verhogen naar 100 euro per mantelzorger.”

1657 mantelzorgers
De daarvoor benodigde middelen voor het jaar 2022 zou het CDA uit de algemene reserve willen halen en de structurele kosten zouden dan in de Begroting 2023 verwerkt moeten worden. “Als je uitgaat van de cijfers van 2020 zou het gaan om 1657 mantelzorgers en een bedrag van 85.000 euro, dat is best te doen vanuit de algemene reserve”, zegt Van Leeuwen-Berkvens.

Respect
De motie kon rekenen op waardering van veel partijen maar meer dan dat werd het niet. Michiel Dankers van DOE!: “Ik heb respect voor het initiatief maar dit is een beslissing die we goed afgewogen moeten nemen. Dit kan het beste in een nieuwe raadsperiode bij het opstellen van de begroting van volgend jaar.” Ook Job Vogels van DeurneNU! gaf in de raadsvergadering aan, niet nu de knoop hierover te willen doorhakken: “Er zijn wel meer dingen die we in de afgelopen vier jaren anders hadden willen zien, die moeten we nu ook niet vlug nog even bijstellen. We moeten niet over ons eigen graf gaan regeren.”

Niet zo eenvoudig
De verhoging van de mantelzorgwaardering is volgens Jeroen van Lierop van de VVD ook helemaal niet zo eenvoudig: “Mantelzorg is iets heel ingewikkelds. Uit onderzoek van de werkgroep die zich hiermee bezig heeft gehouden, bleek twee jaar geleden dat sommige mantelzorgers ook helemaal niet zitten wachten op die tegemoetkoming. Daar komt nog bij dat er een verschil is tussen de vergoeding die een minderjarige en een volwassen krijgt, daar hoor ik hier niets over.”

Achtergronden
VVD’er Van Lierop geeft aan dat er twee jaar geleden heel bewust voor is gekozen om het bedrag van de mantelzorgwaardering terug te brengen en daar stond toen ook een meerderheid van de raad achter. “Er worden nu in deze motie niet alle achtergronden meegenomen die daarbij horen. We hebben destijds de waardering gehalveerd en dat klinkt misschien als een rucksichtslose bezuiniging maar dat was het niet. Daar waren zeer veel argumenten voor, ook buiten de financiële redenen om”, legt van Lierop uit.

Bij de uiteindelijke stemming over de motie kon het CDA dinsdagavond alleen rekenen op steun van Transparant Deurne, de andere partijen stemden tegen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen