12.5 C
Deurne
donderdag 23 mei 2024
Home- DeurneMuseum De Wieger presenteert geschonken schilderijen van Antoon Kruysen

Museum De Wieger presenteert geschonken schilderijen van Antoon Kruysen

Onlangs werden aan Museum De Wieger in Deurne een aantal werken van schilder Antoon Kruysen geschonken door verzamelaar Renee Smithuis. Om hierbij stil te staan, is er vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur een besloten bijeenkomst waarbij schenker Smithuis en familie van Kruysen aanwezig is en de kunstwerken officieel worden overhandigd.

Verder komen een aantal Brabantse kunstenaars naar de feestelijke bijeenkomst voor genodigden en zal Jef de Jager, die de biografie over Kruysen schreef, over de kunstenaar vertellen.

Over de schilder
Antoon Kruysen (1898-1977) werd geboren in Boxtel en bleek al vroeg een schildertalent. In zijn tienerjaren had hij al zijn eerste expositie. Kruysen had een impulsief en temperamentvol karakter dat terug is te zien in zijn schilderijen. Op het eerste oog lijken de schilderijen niet af vanwege de vele kleuren en snelle toets, maar eigenlijk werkte Kruysen heel precies.

Zijn werk wordt gerekend tot de nabloei van het Franse fauvisme. Onderwerpen waar Kruysen zich op richtte waren bijvoorbeeld circusartiesten, dronkaards en woonwagenbewoners. Musée Jeu de Paume in Parijs, het Kruysenhuis Oirschot en nu dus ook De Wieger in Deurne zijn in het bezit van werken van deze kunstschilder.

Foto: VVV De Peel/Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen