25.8 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneMysterieus kabouterdorp voor even in de Walsberg

Mysterieus kabouterdorp voor even in de Walsberg

Een grote paddenstoel markeert de doorgang van Sportpark Leeuwkensbroek in de Walsberg. Bij binnenkomst staan tientallen kleine kabouters van gips de bezoekers op te wachten. Het voetbalveld is omgetoverd tot ‘Het mysterieuze kabouterdorp’ van Kindervakantiewerk Walsberg.

Naast de kabouters ‘wonen’ er ook kinderen in het dorpje. 178 basisschoolleerlingen, voornamelijk van De Gerardusschool, hadden er hun thuisbasis van maandag tot en met woensdag. De laatste avond wordt het evenement afgesloten met een Bonte markt en een gezellig samenzijn voor ouders en opa’s en oma’s van de deelnemers.

Vaste prik
Mieke Donkers en Job Berkers, bestuursleden van Kindervakantiewerk, schatten in dat er vanavond zo’n tweehonderd bezoekers zijn. “Niet alleen familie van de kinderen, maar ook buitenstaanders. Heel Walsberg weet dat de laatste woensdag van de zomervakantie hier de markt gehouden wordt”, zegt Donkers.

Het grasveld staat vol kraampjes waarin tweedehands speelgoed te koop is dat verkocht wordt door de kinderen. Naast de stalletjes is een activiteit. Elke groep, vijftien in totaal, heeft iets bedacht om de opbrengst te verhogen. Een meisje vlecht bijvoorbeeld haren in voor 20 cent. Verderop klinkt het kabaal van blikken die worden omgegooid.

Daarnaast zorgen volwassenen voor de verkoop van frikandellen en drinken en is er een loterij. Het draagt allemaal bij aan het spekken van de kas voor volgend jaar. “Wij bestaan al sinds 1981 en zijn van plan nog lang door te gaan”, vertelt Berkers. “Kindervakantiewerk wordt gedragen door de hele gemeenschap hier.”

Lekker lang opblijven
Veel kinderen keren ieder jaar terug, zo ook de 12-jarige Janiek. “Ik doe al mee sinds mijn tweede. Het leukst vond ik dit jaar de overnachting in een loods, want toen mocht ik zo lang opblijven als ik wilde.”

“Kinderen uit groep 7 en 8 hebben altijd één overnachting op een verrassingsplek ergens in de Walsberg”, licht Donkers toe. Voor velen is dit een favoriet onderdeel, net als het hutten bouwen. De huisjes staan verspreid aan de rand van het veld.

Kabouterhuisjes
Er is onder andere een kabouterziekenhuis, een kabouterkasteel en een hut met een blotevoetenpad. Vele hebben, in stijl van het thema, beschilderde of beplakte stippen op het dak. Glijbanen en schommels die aan de hut vast zitten, zijn ook gewild. Met hulp van handige papa’s en mama’s die als vrijwilligers meewerken, is alles in elkaar geknutseld.

Het kabouterdorp wordt deze donderdag weer afgebroken. Over enkele maanden steekt het bestuur van Kindervakantiewerk Walsberg de koppen bij elkaar om een nieuw thema te bedenken. Want dat er volgend jaar weer een vrolijk vakantieoord voor kinderen verschijnt, daar twijfelt niemand over.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen