16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneNacht van het Witte Doek gaat met Award jong filmtalent stimuleren

Nacht van het Witte Doek gaat met Award jong filmtalent stimuleren

Jong filmtalent kan binnenkort meedingen naar een nieuwe onderscheiding voor de beste afstudeerfilm van het jaar. Het is een initiatief van Stichting Het Witte Doek in Deurne die met de jaarlijkse uitreiking van de Film Talent Award Brabant (FTAB) aanstormend filmtalent wil stimuleren. Aan de prijs is ook een geldbedrag verbonden dat kan worden gewonnen.

Op zaterdag 27 augustus zal tijdens het Deurnese filmfestival Nacht van het Witte Doek de eerste uitreiking van de Film Talent Award Brabant plaats hebben. Het uitreiken van de prijs wordt ondersteund door de filmopleidingen van Noord-Brabant, een aantal culturele organisaties, zoals BROET en KunstLoc en een aantal Brabantse filmhuizen.

Afstudeerwerkstukken
Studenten van Brabantse filmopleidingen (MBO/HBO/WO) en Brabantse studenten op opleidingen buiten Noord-Brabant kunnen afstudeerwerkstukken (2021 en 2022) inzenden voor de categorieën documentaire en drama/fictie in een lengte van minimaal 5 en maximaal 25 minuten. Na een eerste selectie worden er ongeveer 10 films genomineerd en een vakjury beoordeelt deze op kwaliteit.

Korte films
Op zaterdag 27 augustus om 16.00 uur worden in het Cultuurcentrum in Deurne alle genomineerde korte films vertoond en worden de regisseurs geïnterviewd. Aan het eind van de middag maakt de externe vakjury bekend wie de twee Awards voor de categorieën documentaire en fictie hebben gewonnen. Bij beide onderscheidingen krijgen de winnaars ook elk 1.000 euro. Ook wordt de publieksprijs bekend gemaakt waarmee een bedrag van 500 euro te winnen is.

Brabantse filmhuizen
Iedereen uit het publiek kan een stem uitbrengen op de film, die zij het beste vinden. De films van de twee Award-winnaars worden bovendien in een aantal Brabantse filmhuizen vertoond, waaronder Cinecitta (Tilburg), Cacaofabriek (Helmond) en Chassé Cinema (Breda).

Vakjury
De presentatie van de uitreiking van de Awards is in handen van Jerom Coppus en de vakjury bestaat onder andere uit de Hilversumse Maudy van Bree die uitvoerend producent is in drama- en fictieproducties en Frank van Osch uit Den Bosch die werkzaam is als regisseur en producent van documentaires.

Ruim 30 jaar
Nacht van het Witte Doek is een al ruim 30 jaar bestaand gratis driedaags filmfestival in Deurne met ook een cultureel randprogramma. “Dankzij een groot aantal sponsoren en fondsen heeft Nacht van het Witte Doek in 2022 weer een stevige kwaliteitsslag kunnen maken met name met deze Film Talent Award Brabant. Het initiatief is zeer positief ontvangen door filmdocenten van St. Joost School of Arts & Design (Avans, Breda), Fontys Hogeschool voor Journalistiek (Eindhoven), Dutch Filmers Academy (Eindhoven) en Sint Lucas (Eindhoven)”, geeft de organisatie van de Nacht van het Witte Doek aan.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen