Het drie dagen durende festival De Nacht van het Witte Doek is vrijdag op verschillende locaties in Deurne van start gegaan met een grote variatie aan films. Op de Markt kon het publiek kijken naar ‘Dungeons & Dragons: Honor among Thieves’ en in het cultuurcentrum was de film ‘Barbie’ te zien. Ook bij Museum De Wieger, het Dinghuis en jongerencentrum de Roos werden vrijdagavond diverse films vertoond.
Eerder op de avond draaide om 19.00 uur de bijzondere documentaire ‘De Gloeiige’ van kunstenaar Erik van Lieshout uit Deurne. Zo’n 250 toeschouwers bekeken de film en hadden naderhand veel vragen voor de maker.
Complimenten
Van Lieshout kreeg meerdere complimenten over de rauwe en pure manier waarmee hij – zonder standpunt in te nemen – alle aspecten van het platteland aan de orde stelt in zijn productie. Voor de filmopnames kwam de inmiddels in Amsterdam wonende kunstenaar terug naar de Peel, waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht.
In de documentaire gaat hij in gesprek met een groot aantal inwoners van Deurne; van boer tot burger. Met onderwerpen als mest, maïs, verwaarlozing, stank, stoppende boeren, een mislukt tuinbouwproject en vervallen boerderijen brengt Van Lieshout de kloof tussen het platteland en de stad scherp en kunstzinnig in beeld.
Veranderland
De film wordt ook vier maanden lang vertoond in het Noordbrabants Museum in Den Bosch bij de tentoonstelling Veranderland. Dit is een expositie die inspireert om vooral niet in het museum te blijven, maar om zelf op onderzoek uit te gaan. Bij de tentoonstelling kun je ronddwalen door de museumzalen, luisteren naar een podwalk of aan de hand van een reisgids vol weetjes rondlopen en ervaren wat de veranderingen in het landschap voor ons betekenen.
Bekijk en beluister hieronder het interview met Erik van Lieshout dat hij vorige maand gaf bij NPO Radio 1. Naast Deurne vertelt hij ook over de Zeilberg en de straat het Riet, waar vanaf 1870 turf werd ontgonnen om op deze plaats een boerderij te stichten.
Foto’s: Roos Knijnenburg/Josanne van der Heijden