12.4 C
Deurne
vrijdag 3 mei 2024
Home- DeurneNacht van het Witte Doek zit er weer op; 32ste editie ondanks...

Nacht van het Witte Doek zit er weer op; 32ste editie ondanks vele regen groot succes

Het drie dagen durende filmfestival Nacht van het Witte Doek in Deurne zit er weer op. Tientallen films waren te zien op meerdere plekken verspreid over het centrum van het dorp, met als thema ‘Oh kom er eens kijken’. En dat kijken, deden flink wat mensen, ondanks de soms fikse regenbuien die overkwamen bij het open lucht evenement. In totaal bezochten ongeveer 3700 mensen de Nacht van het Witte Doek dit jaar.

Op zondag waren er tijdens de laatste dag van het filmfestival ook drie filmvoorstellingen die binnen plaatsvonden en mede daardoor druk bezocht werden.

Groot Kasteel
Veel belangstelling was er bijvoorbeeld voor de vertellingen van Frans van de Pas, die hij van 2007 tot en met 2022 bij de kasteelruïne heeft voorgedragen en nu verfilmd zijn in een ludieke productie over het Groot Kasteel van Deurne. Zondagmiddag om 12.30 uur beleefde de film zijn première in de kleine zaal van Cultuurcentrum Deurne. De vertoning werd zo goed bezocht, dat er nog twee rijen stoelen voor de bezoekers bij moesten worden geplaatst.

Frans van de Pas en Pieter Koolen van de heemkundekring sloegen de handen ineen en hebben samen met leden van verschillende toneelverenigingen en de heemkundekring de verhalen verfilmd. Van de Pas nam zelf de rol als regisseur op zich en het geheel werd geproduceerd door onder meer Henk Goorts van Visio Video Works.

Na afloop van de film werden Van de Pas en Koolen geïnterviewd over het belang van educatie over het Cultureel Erfgoed van de regio. Daarna werd de film aangeboden aan de basisscholen van de gemeente Deurne.

Griendtsveen 1986
In Holtens Molen begon om 13.00 uur de compilatie van drie bijzondere films, die een inkijkje gaven in het Griendtsveen van vroeger. Een aantal interviews uit 1986 met oud-werknemers van de familie Van de Griendt vertelden over de historie van Griendtsveen en de familie, die onlosmakelijk verbonden is met het dorp. Ondertussen was er tijdens de filmvertoning ook een muziekoptreden in de loonzagerij van Pluckum.

In de film die in maart al te zien was in de theaterzaal van ’t Gasthoês in Horst, kwamen verschillende mensen aan het woord die een rol speelden in de geschiedenis van Griendtsveen maar die inmiddels zijn overleden. Hieronder bevinden zich onder meer de oud-directeur Jan van de Griendt, maar ook Gradus van Essen, Piet Jansen, Jacques Kluytmans, Marinus de Vries en Miet Albers.

Podcast
De films zijn eigenlijk geen films, legt Gérard van Ham uit die de bijzondere historische verslagen mede heeft geproduceerd: “Bij toeval ontdekte ik een interview gemaakt in 1986. Het was een audio-interview, tegenwoordig zouden ze zeggen een podcast. Titel: ‘Griendtsveen 1986 Historisch interview’.

Bijzonder aan de opnamen is dat de kinderen van de geïnterviewden het gesprek uit de jaren ’80 nog nooit hadden gehoord. “In deze audio-film heb ik mijn eigen Peel- en turfstekers-beelden gebruikt, ook zijn er gekregen beelden toegevoegd. Het is niet mogelijk geweest om alle makers en anderen die een bijdrage hebben geleverd, te achterhalen”, zegt Van Ham.

Philips Dynastie
Een andere voorstelling die binnen plaatsvond op zondagmiddag, was die van de Philips Dynastie in de grote zaal van het cultuurcentrum. Alle afleveringen van de spraakmakende documentaireserie werden in één geheel vertoond bij de Nacht van het Witte Doek. Als gasten waren de achterkleindochter van Frits Philips; Eline Hintzen en de van oorsprong Deurnese documentairemaker Daan Willekens aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan. Hintzen vertelde onder meer over hoe het was om op de groeien in de familie Philips op het landgoed De Wielewaal.

In de documentaire liet Sander Schimmelpenninck de ontwikkeling van het bedrijf Philips zien en de rol die het bekende merk en bedrijf uit onze regio heeft betekent in de wereld. De film bevatte veel authentieke beelden, verhalen en interviews, die bij de kijkers zorgden voor veel herkenning en herinneringen die weer naar boven kwamen.

Foto’s: Roos Knijnenburg/Jos van Neerven

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen