13.9 C
Deurne
donderdag 29 september 2022
Home- DeurneNatuurbrand bij Griendtsveen verwoest ruim 34 hectare; stoplijn moet Helenaveen beschermen

Natuurbrand bij Griendtsveen verwoest ruim 34 hectare; stoplijn moet Helenaveen beschermen

De natuurbrand in Griendtsveen is nog niet onder controle. De stevige wind zorgt ervoor dat het vuur moeilijk te bestrijden is en snel om zich heen kan grijpen. Inmiddels is een oppervlakte van ruim 34 hectare van natuurgebied Mariapeel in vlammen opgegaan en is er een tweede brandhaard gesignaleerd ten zuiden van de brand bij de Zwarte Plakweg.

Het is nog niet duidelijk of de tweede brandhaard een zogenoemde ’tegenbrand’ is. Brandweerlieden kunnen in sommige gevallen overgaan tot een vorm van vuurbestrijding, die ’tegenbranden’ wordt genoemd. Er wordt dan gecontroleerd een brand aangestoken in het gebied om de brand te stoppen of in een andere richting te sturen.

Helenaveen
Er wordt er op dit moment ook een zogenoemde stoplijn gecreëerd om de brand in te dammen en ervoor te zorgen dat het vuur zich niet verder richting Helenaveen kan uitbreiden. In het dorp is bij inwoners onrust en zijn ook een aantal woningen uit voorzorg ontruimd.

Helikopters
Al vanaf vanmorgen 6.30 uur zijn hulpdiensten bezig om de brand te bedwingen. Brandweereenheden uit de hele regio zijn ingezet en ook een specialistisch team uit Overijssel is ter plekke. Chinook-helikopters zijn ingeschakeld om mee te helpen bij het blussen van de brand. De toestellen van Defensie halen met zakken water uit de Brink in Liessel. Ook vliegt er een politiehelikopter over het gebied in de Mariapeel om de situatie van de brand in kaart te brengen.

NL-Alert
Omdat de rookontwikkeling enorm is, werd er rond 11.00 uur in de regio een NL-Alert verstuurd waarin wordt opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. Uit de hele regio zoals komen berichten van mensen die last hebben van de rook of van asdeeltjes in de lucht. Vooral in westelijke richting naar Deurne, Neerkant en Liessel toe komen meldingen maar ook veel verderop in de buurt van Budel is de rook zichtbaar.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen