12.3 C
Deurne
dinsdag 21 maart 2023
Home- DeurneNatuurbrand De Peel moeilijk onder controle te krijgen; twee woningen in Liessel...

Natuurbrand De Peel moeilijk onder controle te krijgen; twee woningen in Liessel ontruimd

Het kost de hulpdiensten erg veel moeite om de brand in De Peel tussen Deurne en Griendtsveen onder controle te krijgen. De onvoorspelbaarheid van de wind speelt een grote rol. Uit voorzorg zijn twee woningen in Liessel ontruimd.

De brand in de Deurnese Peel en Mariapeel is maandagmiddag rond 12.45 uur ontstaan. Bij de bestrijding zijn inmiddels vier blushelikopters van de luchtmacht betrokken. Maandag werd al een eerste blushelikopter van de luchtmacht ingezet. Dinsdagochtend zijn er nog twee extra blushelikopters opgeroepen en dinsdagmiddag is een vierde helikopter ter plaatse gegaan. Het gaat om een Chinook helikopter, met een Bambi Bucket. In deze waterzak past 10.000 liter water. De waterzak wordt gevuld bij de waterplas De Brink in Liessel.

‘Stoplijn’
Een team uit Overijssel dat gespecialiseerd is in bos- en heidebranden is op de grond in het gebied aanwezig. Dinsdagavond is ook de hulp van de landmacht ingeroepen. Zij gaan helpen met het creëren van een ‘stoplijn’ in het gebied, ter hoogte van de Soeloop. Daar gaat de landmacht, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de brandweer, met machines de vegetatie weghalen, zodat de brand daar gestopt kan worden. In het gebied tussen de eerdere ‘stoplijn’ in het verlengde van de Eikenlaan en de tweede ‘stoplijn’ bij de Soeloop kan vrijwel niet geblust worden, omdat dit een ondoordringbaar gebied is. Hier kan alleen geblust worden met de blushelikopters. Deze heli’s kunnen blussen tot ongeveer 20.00 uur vanavond. Daarna wordt het donker en is langere inzet niet mogelijk.

A67 afgesloten
Vanwege rookoverlast door de brand is de A67 in beide richtingen dicht. Richting Venlo is dit tussen knooppunt Leenderheide en Liessel. Richting Eindhoven tussen knooppunt Zaarderheiken en Someren. Verkeer wordt omgeleid via de A2, N276 en A73 (en andersom). De brand duurt nog zeker de hele nacht en zal ook nog de hele nacht voor rook- en geuroverlast zorgen.

Foto: Kevin Senders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen