17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- NeerkantNeerkants koor De Veengalm brengt Mariaconcert naar kerk in Meijel

Neerkants koor De Veengalm brengt Mariaconcert naar kerk in Meijel

Voor het optreden dat het Neerkantse koor De Veengalm op zondag 26 mei geeft in de kerk in Meijel, hebben de leden al heel wat oefening gehad. Het Mariaconcert dat het koor uitvoert, brachten de leden ook een jaar geleden tijdens hun 100-jarig jubileum ten gehore in de Sint-Janskathedraal van Den Bosch op 18 mei.

De ‘generale repetitie’ voor dit bijzondere concert vond zelfs eigenlijk al een jaar eerder op 26 mei 2022 plaats in de toen tot de laatste plek gevulde kerk van het Mariaoord Ommel.

“En dan nu – uiteraard weer in de maand mei – een vervolg van deze concertreeks in de kerk van Meijel”, meldt het koor trots. “Uiteraard zullen weer heel wat bekende Marialiederen ten gehore worden gebracht. Niet alleen door het koor, maar net als in Den Bosch zal ook de Meijelse sopraan soliste Rian Vestjens van de partij zijn om enkele mooie Marialiederen te vertolken.”

De koorleden van De Veengalm worden geleid door dirigente Marion van Eijk uit Someren, die het koor inmiddels zo’n achttien jaar onder haar hoede heeft. De begeleiding tijdens het concert is in handen van Lodewijk Holzken en het geheel wordt gepresenteerd door Jack Swaanen. Het optreden vindt plaats op zondagmiddag 26 mei in de kerk die in Meijel bekend staat als ‘de kathedraal van de Peel’ en begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Afgelopen jaar vierde het Neerkantse koor haar eeuwfeest. Bij de start van de jubileumactiviteiten op 23 maart mocht het koor uit handen van burgemeester Greet Buter de Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen. “‘De halve Nirkant’ liep aansluitend uit om de eeuweling te feliciteren met dit gedenkwaardig jubileum”, zeggen de koorleden.

De Veengalm is ontstaan in 1923 toen negen Neerkantse mannen besloten een mannenkoor op te richten. Er bleek zoveel animo te zijn dat er een vereniging werd opgericht onder de naam De Veengalm. Met het toetreden van dames in 1945 was De Veengalm het eerste gemengde koor in de gemeente Deurne.

Het koor deed mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland en sleepte verschillende prijzen in de wacht. De Neerkantse vereniging nam dertien keer deel aan concoursen en behaalde tien keer de eerste prijs. Daarnaast werken de leden van De Veengalm veel samen met andere muziekverenigingen, carnavalsvereniging en de basisschool in Neerkant, waardoor het koor een belangrijke spil vormt in de dorpsgemeenschap.

Foto: Luciana van Hoek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen