17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneEerste Groene Spoormarkt in Deurne brengt natuur, smaak en gezelligheid bij elkaar

Eerste Groene Spoormarkt in Deurne brengt natuur, smaak en gezelligheid bij elkaar

Knus, gezellig, goeie sfeer; zo benoemen bezoekers de Groene Spoormarkt van Coöperatie Stationspark Deurne op tweede pinksterdag. Het is de eerste editie van deze nieuwe voorjaarsmarkt op de groenstrook voor de moestuin aan de Spoorlaan.

Er prikt een zonnetje tussen de bomen door waar zo’n vijftiental kraampjes staan opgesteld. Echt druk is het niet, maar de bezoekers die er zijn, maken allemaal een praatje met de standhouders. Sommigen nemen plaats op een picknickbank voor een snack of iets culinairders van restaurant In de Heerlyckheid.

Blij met de opkomst
De sfeer is relaxed. Mensen nemen de tijd voor een hapje of voor het aanknopen van een gesprekje. “De opkomst valt me niet tegen”, zegt mede-initiatiefnemer Tiny Koppens. “Het was spannend omdat het de eerste keer is en omdat er veel andere evenementen zijn vandaag. Ik ben in ieder geval blij met hoe het verloopt.”

Dat is deelnemer John Bax uit Deurne ook. Na een uur heeft hij al redelijk wat zelfgemaakte potjes jam verkocht. “Ik doe dit puur voor de hobby. Af en toe ga ik ermee de boer op. Het experiment met deze nieuwe markt wilde ik wel aangaan”, zegt hij lachend.

Groot smaakvoorstellingsvermogen
Sowieso is Bax van het uitproberen. Hij produceert onalledaagse smaken, zoals Indiase nectarine en mispeljam, en bijzondere combinaties, zoals rode pruimen met gember en amaretto. “Ik heb een groot smaakvoorstellingsvermogen. Wat ik in mijn hoofd heb zitten, pakt bijna altijd goed uit.”

Naast hem staat Tuinjoop, ofwel Joop Reichenfeld die uit Den Bosch is gekomen om haar eetbare planten en bloemen uit te venten. Met haar bedrijf past ze uitstekend in het ‘groene’ karakter van de markt. Alles wat ze kweekt en verkoopt, is zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest gegroeid, want: “Waarom zou je gif gebruiken op iets wat je later opeet?”

‘Effe snuffelen’
Ook zij verkoopt bijzondere exemplaren, zoals Colakruid. Wie met een hand langs de bladeren glijdt, ruikt daarna de onmiskenbare geur van cola. De Deurnese Moniek is wel geïnteresseerd in het plantje en koopt er een. “Ik kwam hier toevallig langs met mijn twee zoontjes en dacht: ‘Effe snuffelen’. Ik heb zelf ook een moestuin dus ik loop dadelijk nog even door de tuin van het Stationspark.”

Daar treffen we ook bezoekster Esther aan die net de kraampjes is af gelopen. Ze heeft niks gekocht, maar wel twee visitekaartjes meegenomen. “Het is kleinschalig en daardoor hebben mensen achter de kraam tijd om echt even te praten. Misschien dat ik nog contact opneem met de standhouders die ik heb gesproken. Ik vind de markt in ieder geval een mooi initiatief.”

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen