6.1 C
Deurne
donderdag 1 december 2022
Home- DeurneNertsenfokkerij Deurne geruimd

Nertsenfokkerij Deurne geruimd

Bij de nertsenfokkerij in Deurne waar het coronavirus is vastgesteld, is zaterdagochtend om 7.00 uur gestart met ruimen. Dit duurt nog de rest van de dag.

De fokkerij telt ongeveer 1.600 moedernertsen, die gemiddeld vijf jonkies hebben. De dieren worden vergast. Vervolgens worden alle stallen leeggehaald en gaan de dode dieren naar een destructiebedrijf. De Deurnese nertsenfokkerij wordt zondag volledig gereinigd en ontsmet. Daarna blijft de onderneming een aantal weken gesloten. Wat er daarna mee gebeurt, is nog niet bekend.

Eerste in Nederland
Het bedrijf in Deurne is de eerste nertsenfarm in Nederland die wordt geruimd. De komende dagen gebeurt dat ook bij een aantal andere fokkerijen in de regio. Volgens landbouwminister Carola Schouten zijn de ruimingen nodig om het gevaar voor de volksgezondheid zo klein mogelijk te houden. De nertsenbedrijven kunnen aanspraak maken op compensatie. De minister sluit het niet uit dat in de komende periode meer houderijen geruimd moeten worden. Nertsenbedrijven zijn tot 1 januari 2024 toegestaan. Daarna moeten zij verplicht stoppen, zo is vastgelegd in de ‘Wet verbod pelsdierhouderij’.

Bekijk hieronder enkele foto’s van de ruiming:

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen