23.1 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneNet als Frans Bauer door de blubber tijdens Nationale Modderdag op blotevoetepad...

Net als Frans Bauer door de blubber tijdens Nationale Modderdag op blotevoetepad in Deurne

Door de modder lopen op het blotevoetpad van het Toon Kortooms Park in Deurne kan het hele jaar door, maar er is één dag die bij uitstek geschikt om de route af te leggen: Nationale Modderdag op 28 juni. Voor die gelegenheid is er ook een speciale modderroute aangelegd, waarbij het de bedoeling is dat je flink vies wordt.

Tijdens de Nationale Modderdag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Vorig jaar kwam op de speciale dag toevallig ook Frans Bauer opnamen maken voor de documentaireserie ‘Een leven zonder letters’ en een modderige wandeling maken op het blotevoetepad in Deurne.

Badjas
“Dat was echt geweldig om mee te maken”, zegt Gerald Willems van het Toon Kortooms Park. “Frans ging er hier echt vol doorheen. Naderhand heeft hij hier nog onder de douche gestaan en hebben we hem toen maar de badjas van mijn vrouw en mijn slippers even geleend.”

Het blotevoetenpad is volgens Gerald en zoon Davey Willems een bijzondere beleving in de Peel: “Op alle paden kom je diverse natuurlijke ondergronden tegen die je voeten prikkelen en als het ware masseren. Onderweg kom je ook van alles tegen, zoals uitkijktorens, evenwichtsbalken, een touwbrug-oversteek, een moddersloot en je kunt steltlopen. Na afloop is er de mogelijkheid om je voeten af te spoelen.”

Avonturenroute
Daarnaast is er een avonturenroute aangegeven met rode paaltjes. Die loopt naast de normale route en leid je door het water, modder en tal van andere uitdagende hindernissen naar het einde. Dat is ook het parcours dat Frans Bauer heeft afgelegd bij de opnamen voor het tv-programma vorig jaar.

Vrijdag gaan niet alleen bij het Toon Kortooms Park, maar in heel Nederland op bijna 4400 locaties ongeveer 330.000 kinderen naar hartenlust kliederen in de modder. “Ontzettend belangrijk”, zegt Marion de Cocq van IVN Natuureducatie, die deze twaalfde editie van de Modderdag in ons land organiseert. “Lekker buiten spelen en vies worden staat enorm onder druk, terwijl dat gezond is voor de ontwikkeling van kinderen. Daar vragen wij met ModderDag aandacht voor.”

Tablets en smartphones
Vroeger waren in een boom klimmen, slootje springen en een steen over het water keilen voor kinderen heel normale activiteiten. Het ontdekken van de wereld gebeurt tegenwoordig echter vooral virtueel, via games, tablets en smartphones. Kinderen van nu zitten veel meer binnen dan hun ouders en opa’s en oma’s deden. Een ontwikkeling die volgens het IVN niet goed is voor onder andere de ogen en motoriek en ook leidt tot meer overgewicht bij kinderen.

‘International Mud Day’ is ontstaan in Nepal en Australië met de achterliggende gedachte dat kinderen meer in aanraking moesten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag ieder jaar op 29 juni in onder andere Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gevierd. In Nederland werd ModderDag voor het eerst in 2013 georganiseerd. Omdat 29 juni dit jaar op een zaterdag valt, is ModderDag een dag vervroegd.

Bij het Toon Kortooms Park aan de Griendtsveenseweg 80 in Deurne kunnen bezoekers vrijdag ook terecht om zich uit te leven in de modder.

Foto: Toon Kortooms Park

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen