22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneLunchen bij de boer tussen de koeien; ‘Leuk en leerzaam voor jong...

Lunchen bij de boer tussen de koeien; ‘Leuk en leerzaam voor jong en oud’

ZLTO De Peel biedt mensen zondagmiddag de mogelijkheid om de lunch eens op een heel bijzondere manier nuttigen. Namelijk midden tussen de melkkoeien van de familie Van Heugten in Lierop. Met de boerenlunch wil de regionale afdeling van de ZLTO aan geïnteresseerden de gelegenheid geven om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat op een moderne melkveehouderij.

“We deden dit als ZLTO Deurne vroeger ook al jaarlijks”, vertelt voorzitter Mario Berkers van ZLTO De Peel. “In de coronatijd heeft het een tijdje stilgelegen en nu we met Asten en Someren zijn samengegaan, pakken we het initiatief weer op maar dan door de hele regio heen.”

Dat is volgens Berkers hard nodig omdat steeds minder mensen weten waar hun voedsel vandaan komt: “De boerenlunch is voor zowel jong als oud leuk en leerzaam. Deze keer vindt die plaats bij een heel mooi bedrijf van een jonge ondernemer aan de rand van de Strabrechtse Heide in Lierop. De volgende keer houden we de lunch weer ergens anders in de regio, bij een andere soort agrarische onderneming. Op die manier kan de burger een beter beeld krijgen van wat er allemaal gebeurt op een boerenbedrijf.”

Uit een Brits onderzoek bleek bijvoorbeeld dat van jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar voortaan 60 procent niet weet dat melk van een koe komt. Slechts 41 procent van de jeugd wist dat boter van een melkkoe komt en sommige kinderen vroegen zich af of er dan ook koeien waren die chocolademelk gaven.

Zondag geeft boer Arjan van Heugten na de lunch met diverse streekproducten een rondleiding geven over het boerenerf waar kinderen en volwassenen onder meer van dichtbij kunnen zien waar die melk nou vandaan komt en wat er allemaal van wordt gemaakt.

De boerenlunch vindt zondag 30 juni plaats bij familie Van Heugten aan de Vaarsehoef 6 in Lierop en begint om 12.00 uur. Meer informatie en tickets vind je op tickets-deurne.nl.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen