17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- DeurneNiet twee woontorens maar één gebouw met 52 appartementen op plek voormalig...

Niet twee woontorens maar één gebouw met 52 appartementen op plek voormalig politiebureau Deurne

Het braakliggende terrein aan de Hogeweg 8 waar voorheen het politiebureau stond, krijgt eindelijk invulling met de bouw van een appartementencomplex over vier woonlagen en met in totaal 52 wooneenheden. De plannen werden deze maand besproken in de Raadscommissie Omgeving die het met stip naar de gemeenteraad stuurde. Die bespreekt het voorstel komende dinsdagavond en neemt er definitief een besluit over in de gemeenteraadsvergadering.

In 2018 was het plan nog dat er op de plek 20 appartementen en een medisch centrum zouden komen staan, maar dat voornemen bleek niet haalbaar. In september 2022 kwam vastgoedontwikkelaar Rob van Brussel uit Asten met een voorstel om in twee gebouwen 48 appartementen te realiseren. Hoewel er voor dat plan al principemedewerking was verleend door het college haalde ook dat idee het niet.

Dorps karakter
Nu ligt er een ontwerp voor één gebouw met 52 appartementen waar de politiek grotendeels wel enthousiast over is. Carline Sterk van OGD benadrukte bij de behandeling van het voorstel in de Raadscommissie Omgeving dat haar partij zich wel zorgen maakt over het dorpse karakter van Deurne, met de komst van nog meer hoogbouw in het centrum. Aan de andere kant ziet ook haar fractie de noodzaak in van meer woningen.

Wat betreft Pierre Coopmans van politieke partij DOE! had er zelfs nog wel een vijfde woonlaag bovenop gemogen. “Dat vinden wij dus juist niet”, zegt Carline Sterk. “De Hogeweg wordt straks een soort van corridor met alleen maar hoogbouw. Wij maken ons wederom zorgen over het dorps karakter dat we zo dreigen te verliezen.” Ruud Kuijpers van DeurneNU denkt dat met het nabijgelegen groene Tuinpad Park dat eind juni wordt geopend het dorpse karakter genoeg blijft gewaarborgd.

Sirenes
De nieuwe appartementen komen te staan op het terrein dat grenst aan de Hogeweg, de Antoon Coolenlaan, het toekomstige park en de bestaande brandweerkazerne. Een reden voor Edmond van Ooijen van 50Plus om wat gematigder enthousiast te zijn over de plannen: “Ik zit er een beetje dubbel in, in het voorstel. Ik zou er persoonlijk niet willen wonen, maar de keuze is aan de toekomstige bewoners die wel goed moeten worden ingelicht voor zij uit woningnood toch maar kiezen voor het halve ei in plaats van de lege dop.”

Van Ooijen doelt daarmee op de mogelijke geluidsoverlast van de brandweerkazerne bij oefeningen op het terrein en van de sirenes bij het uitrijden van de brandweerwagens. Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat bij een aantal appartementen de grenswaarden worden overschreden die worden vereist voor een goed woon- en leefklimaat.

Aanvaardbaar
Omdat de overschrijdingen vrijwel geheel veroorzaakt worden door oefeningen op het buitenterrein en die maar maximaal tien keer per jaar plaatsvinden, wordt die overschrijding als aanvaardbaar geacht. Wat betreft de sirenes bij het uitrijden van de brandweerwagens wordt dit enkel gezien als indirecte hinder, omdat de sirenes pas aangaan als de wagens de weg op gaan. In de praktijk blijkt dat de chauffeurs in de avond- en nachturen, als het niet druk is op de weg, de sirene pas aanzetten als ze op de Hogeweg zijn, dit om geluidsoverlast voor de buurt te voorkomen.

Het is nu aan de gemeenteraad om een definitieve beslissing te nemen over het plan. Het onderwerp staat op de agenda voor de raadsvergadering van komende dinsdag.

Lees ook:

Foto’s: Google Maps/gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen