-1.8 C
Deurne
zaterdag 10 december 2022
Home- DeurneNieuw lied van Jan van Haandel en Tonny Wijnands over de eenvoud...

Nieuw lied van Jan van Haandel en Tonny Wijnands over de eenvoud van vroeger

De tekst zat eigenlijk al twintig jaar lang in zijn hoofd maar pas nu heeft Jan van Haandel uit Deurne het lied Sientjes Hei uitgebracht. “Een nummer over de herinnering aan de eenvoud van vroeger”, legt hij zaterdagochtend uit in een interview op DMG Radio.

Het lied is gebaseerd op oude Keltische muziek, vertelt Jan: “Ik luister zelf veel Ierse muziek en elke keer als ik deze melodie hoorde, fantaseerde ik daar altijd al een eigen tekst bij. Pas toen ik een tijdje geleden de oproep zag voor het aanmelden voor nieuwe nummers op de CD Carnaval rond de Clarinet, dacht ik; laat ik dan eindelijk dat lied dat ik al jaren in mijn hoofd heb, echt gaan maken.”

Grard Sientje
Wat het onderwerp van het nummer moest worden, wist Van Haandel al: Sientjes Hei. De plek waar Grard Sientje op het eind van zijn leven woonde vlakbij waar vroeger de plaggenhutten stonden. “Een begrip voor mensen uit de Zeilberg”, legt Jan van Haandel uit. “Sientjes Hei is eigenlijk het terrein bij de splitsing van de Hanenbergweg en de Snoertsebaan. Daar heb je een klein stukje grond dat hoger ligt dan de rest er omheen, dat kun je zelfs nu nog zien.”

Hei
In de jeugd van Jan zag het er op die plek wel een stuk anders uit en dat is ook terug te horen in de tekst van zijn lied. “Het was toen een droog stuk land met niets anders dan wat hei. Er werd gevoetbald, gehandbald en je lag er in het zand met een grassprietje in je mond te luisteren naar het geluid van de leeuweriken. Nog zonder enige zorgen”, legt Jan uit.

Onbezorgdheid
Dat gevoel moest voor hem in het lied Sientjes Hei terugkomen: “Ik heb aan die plek mooie jeugdherinneringen, een tijd dat je elkaar nog opzocht in de kerk of in de kroeg of op de Hei. Dat gevoel van onbezorgdheid heb ik in een tekst verwerkt met weinig woorden die toch zoveel mogelijk zeggen. Het is aan de fantasie van de luisteraar om er zelf een beeld bij te vormen.”

Passie en gevoel
Toen Jan de tekst voor het lied klaar had, zat hij wel met een probleem. “Toen dacht ik ineens: wie moet en kan dit nou het beste gaan zingen?” Het antwoord had hij nog niet direct maar dat kwam stomtoevallig toen hij tijdens een wandeling het huis van Tonny Wijnands passeerde. “Ik wist toen meteen, dit nummer moet Tonny gaan zingen als echte Zeilberger met passie en gevoel en hij is ook iemand die weet hoe het vroeger was”, legt Van Haandel uit.

Prima idee
“Ik was in de tuin bezig en Jan kwam langsgelopen en vijf minuten later kwam hij weer teruggelopen en vertelde hij dat hij een idee had voor een lied en dat hij een tekst had gemaakt over Sientjes Hei. Jan zei dat hij graag wilde dat ik het zou gaan zingen en dat leek mij ook een prima idee”, vertelt Tonny Wijnands.

Ierse fluit
De twee gingen samen aan de slag om de tekst van Jan samen te laten smelten met de Ierse muziek. “Dus toen hebben we een arrangement gemaakt en gekeken naar de lengte van het lied. Mijn broer Jos heeft er nog de partij van een banjo bij gespeeld en we hebben er ook een typische Ierse fluit in verwerkt. De opnames hebben we gedaan in de geluidsstudio van Hans Leijten in Boekel en het is echt hartstikke mooi geworden. Geweldig om dit lied als troubadour te kunnen uitdragen”, vertelt Tonny.

Voor meer informatie over het lied kun je mailen naar opsientjeshei@gmail.com. Beluister hieronder het radio-interview met Jan van Haandel en Tonny Wijnands.

Foto’s: Joop Goossens/DeurneWiki

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen