5.4 C
Deurne
vrijdag 23 februari 2024
Home- HelenaveenNieuwe lezingenserie De Peelbascule Helenaveen

Nieuwe lezingenserie De Peelbascule Helenaveen

Komende week start weer een nieuwe lezingenserie in De Peelbascule in Helenaveen. Op 28 januari bijt Joop Hendrix uit Helmond het spits af met een interessante lezing over vliegtuigcrashes in de Peel tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Joop is oud F-16 piloot en vlieginstructeur bij de Koninklijke Luchtmacht. Na zijn pensionering werd Joop lid van de “Planehunters Recovery Team”. Dit is een organisatie welke zich bezighoudt met het opsporen van gecrashte vliegtuigen tijden de Tweede Wereldoorlog. Via tips van de plaatselijke bevolking gaat men op zoek  en probeert men aan de hand van kenmerken en nummering van gevonden vliegtuigonderdelen en nader archiefonderzoek te achterhalen welk vliegtuig het betreft en wie de bemanning was.

Omdat de Peel precies tussen de Engelse vliegvelden en het Ruhrgebied lag, werd het luchtruim boven de Peel zwaar bewaakt door de Duitsers. Er stonden zoeklichten en vanuit Venlo werden jagers op de geallieerde bommenwerpers afgestuurd. Op die manier zijn er boven de Peel overmatig veel vliegtuigen neergestort.

Voor mee informatie kan je terecht op hun website

De bijeenkomst begint om 19:30 uur. Deelnemers betalen € 8,00 per prsoon, inclusief 2 x koffie of thee. Schrijft u zich meteen in voor alle drie de lezingen, dan betaalt u € 23,00. Inschrijven liefst vooraf bij De Peelbascule in Helenaveen, zodat een idee gevormd kan worden met betrekking tot het aantal bezoekers dat zal komen. Telefoon: 0493-539215; bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10 en 16 uur en zaterdag tussen 10 en 15 uur.  Inschrijven kan ook nog op de avonden/middag zelf, maar liever van tevoren, zodat de organisatie een beetje zicht krijgt op wat ze kunnen verwachten.

Verder staan de volgende lezingen op de agenda

18 februari: Helenaveense Familiefoto’s en  25 maart: Helenaveense Protestante kerk, de pastorie en de dominees

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen