21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneTentoonstelling Deurnese emigranten in Heemhuis

Tentoonstelling Deurnese emigranten in Heemhuis

Op zondag 27 januari om 14.00 uur wordt de tentoonstelling Vaarwel in het heemhuis geopend door Jan Casper van Beek  de kleinzoon van de toenmalige burgemeester.

Emigreren hoort bij de mens. Al vanaf zijn ontstaan als soort trekt hij over de planeet op zoek naar betere leefomstandigheden. Op zoek naar voedsel, vluchten door oorlogsgeweld of voor een beter leven.

Maar over emigratie als begrip spreken we vanaf de negentiende eeuw. Toen vertrokken massa’s mensen uit Ierland en Oost-Europa georganiseerd naar Amerika vanaf de havens van Antwerpen, Rotterdam en Southampton om hun geluk te beproeven. Vanuit Deurne gingen toen ook inwoners naar Schotland om daar tegen iets betere lonen hetzelfde zware werk te doen als turfsteker.

Na de tweede wereldoorlog verkeerde Nederland in een economische chaos waaruit het land zich maar langzaam kon ontworstelen. Landen als Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland maar ook dichterbij Luxemburg lonkten en duizenden vertrokken voorgoed weg om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Vanuit Deurne vertrokken veel gezinnen.

Emigranten die naar Nieuw Zeeland wilden kregen veel steun van de toenmalige Burgemeester van Beek. De opening van deze tentoonstelling zal daarom verricht worden door diens kleinzoon Jan Casper van Beek op zondag 27 januari om 14.00 uur.

De tentoonstelling richt zich vooral op die Deurnese gezinnen en loopt van 27 januari tot 12 mei. Iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur is deze tentoonstelling te bezichtigen in het heemhuis, Stationsstraat 73 te Deurne.

De heemkundekring is heel benieuwd hoe het de Deurnese emigranten is vergaan. Daarom stellen we het erg op prijs wanneer u  daarover informatie kunt sturen naar Fien Verrijt, email: verrijtfien@gmail.com

Toegang is gratis.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen