18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneNieuwe stichting gaat kar trekken in buitengebied bij Deurnese ondernemersfonds

Nieuwe stichting gaat kar trekken in buitengebied bij Deurnese ondernemersfonds

De invoering van Ondernemersfonds Deurne heeft afgelopen half jaar flink wat stof doen opwaaien. Meerdere bedrijfseigenaren maakten bezwaar tegen de verplichte bijdrage via een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB). Toch is het fonds sinds 1 januari van dit jaar actief en is er geld ingezameld. Reden voor vier bewoners van het buitengebied van Deurne om er voor te zorgen dat er ook voor dit zogeheten ‘trekkingsgebied’ een stichting is die bepaalt waaraan het geld wordt besteed.

Er zijn inmiddels drie van die officiële trekkingsgebieden; het centrum, het industriegebied en het buitengebied. De diverse kerkdorpen zijn nog aan het bekijken of zij een eigen trekkingsgebied willen gaan opzetten of dat zij zich aansluiten bij het trekkingsgebied centrum.

Positieve wending
Voor het buitengebied gaan varkenshouder Wilfred Bankers, HAS-docent Frans van Haperen, boomkweker en brandweerbevelvoerder Nelis Kools en agrarisch ondernemer John van Paassen aan de slag als bestuur van Stichting Buitengebied Deurne. Ook zij erkennen dat er veel onrust is geweest bij de totstandkoming van het Ondernemersfonds Deurne: “Ondanks dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan, gaan wij de uitdaging aan om er een positieve wending aan te geven en het ondernemerschap en de leefbaarheid in ons buitengebied te versterken met mooie projecten.”

Het bestuur van de kersverse stichting zoekt nog een vijfde lid en werkt op vrijwillige basis zonder vergoeding. Het laat zich in hun taak ondersteunen door een semiprofessionele kracht. Gera Swinkels neemt hiervoor de rol van freelance projectcoördinator op zich. Het werkgebied van de stichting bestrijkt alles buiten de bebouwde kom van heel de gemeente Deurne. “Het is van toepassing op elke branche. Of het nu agrarisch, recreatie/horeca of een andere (nieuwe) bedrijfstak is, iedereen kan een voorstel indienen. Als een groepje ondernemers een goed voorstel indient, nemen we het in behandeling”, aldus het bestuur van Stichting Buitengebied Deurne.

Verbinding
De vier vertegenwoordigers van dit trekkingsgebied willen met het geld uit het fonds ondernemers bij elkaar brengen en gezamenlijke initiatieven financieel ondersteunen, versterken en mogelijk maken. Dat kan volgens hen heel breed zijn, maar het fonds is in principe wel alleen voor ondernemers bedoeld: “Deze hebben namelijk via een extra gemeentelijke heffing het geld bij elkaar gebracht en zijn dus ook de belangrijkste doelgroep. Daarnaast heeft dit een positieve invloed op de leefbaarheid én draagt het bij aan een betere verbinding tussen ondernemers en burgers in het buitengebied. Ook verenigingen en stichtingen of ‘vriendenclubs’ in het buitengebied kunnen hierbij aanhaken.”

Als voorbeeld noemt het bestuur van Stichting Buitengebied Deurne een foodfestival dat agrarische ondernemers zouden kunnen organiseren om lokale producten onder de aandacht te brengen. “Een andere groep ondernemers wil misschien met het energievraagstuk aan de slag. Of er wordt een toeristische route aangelegd in samenwerking met horeca en vrijwilligers”, zeggen de bestuursleden.

Aanvullende bijdragen
Stichting Buitengebied Deurne gaat deze projecten niet alleen financieel ondersteunen, maar ook desgewenst praktisch bijspringen met het uitwerken van een project:  “Ook willen we op termijn kijken of we, behalve onze eigen bijdrage, ook aanvullende bijdragen kunnen verkrijgen via andere fondsen/subsidies van de overheid of bijvoorbeeld de Rabobank. Dat versterkt elkaar.”

Er zijn al een paar aanvragen gemeld bij de stichting die volgens het bestuur niet vallen binnen de doelstellingen: “Blijkbaar zijn er verzoeken binnengekomen om een nieuw fietspad, een nieuwe padelbaan en tennisbaan aan te leggen. Dat doen we niet. Ook nemen we geen gemeentelijke taken over. Projecten voor het algemeen belang kunnen eventueel wel worden opgepakt in samenwerking met de andere trekkingsgebieden van het ondernemersfonds, maar dan moet het ook voor iedereen toegankelijk zijn.”

Laarbeek
De nieuwe stichting voor ondernemers in het buitengebied is bezig met een website waarop binnenkort alle belangrijke informatie is te vinden en waar bijvoorbeeld ook de goedgekeurde projecten zijn terug te vinden. “We willen de middelen goed besteden en transparant zijn”, aldus het stichtingsbestuur. “Ook zijn we aan het informeren bij de landelijke belangenorganisatie voor ondernemersfondsen en bij andere ondernemersfondsen in Nederlands zoals in de gemeente Laarbeek. Daar draait het al 9 jaar succesvol.”

Bankers, Van Haperen, Kools en Van Paassen hopen dat de gemeente de formaliteiten rond het ondernemersfonds spoedig afrond zodat ze over de financiële middelen kunnen beschikken: “Dan kunnen we definitief projecten gaan goedkeuren.” Plannen aanmelden kan nu al via de website van Ondernemersfonds Deurne en in de toekomst ook op buitengebieddeurne.nl. Er is ook een nieuwsbrief van Stichting Buitengebied Deurne. Hiervoor kun je je inschrijven door een email te sturen naar info@buitengebieddeurne.nl.

Lees ook: Nieuwsdossier: Verplicht ondernemersfonds in Deurne

Foto: Stichting Buitengebied Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen