20.5 C
Deurne
maandag 23 mei 2022
Home- DeurneNieuwjaarstoespraak burgemeester Buter: ‘Niet bij de pakken neerzitten maar blijven aanpakken’

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Buter: ‘Niet bij de pakken neerzitten maar blijven aanpakken’

In de nieuwjaarstoespraak van de Deurnese burgemeester Greet Buter roept ze op om ondanks de vervelende situatie met corona, niet bij de pakken neer te gaan zitten maar om te blijven aanpakken.

Buter spreekt de inwoners in haar nieuwjaarsboodschap van zaterdag 1 januari 2022 niet toe op de ouderwetse manier vanuit het gemeentehuis achter een bureau. Ze ging zelf op bezoek bij mensen in de gemeente, die afgelopen jaar ondanks de tegenslagen door corona toch mooie dingen hebben weten te bereiken.

Positieve ontwikkelingen
“Normaal zouden we rond deze tijd het glas heffen en terugkijken op het afgelopen jaar en vooruit kijken op het volgende. Dat gaat nu even niet. Maar wat we wel kunnen doen, is u laten zien wat er het afgelopen jaar aan positieve ontwikkelingen wel geweest is in Deurne”, vertelt burgemeester Buter.

Coronaperiode
Begin december is ze op pad geweest om verschillende inwoners van de gemeente te bezoeken waaronder Patrick Nelemans van Den Draai in de Zeilberg, die het sociaal-cultureel centrum heeft overgenomen midden in de coronaperiode en daar nog steeds veel last van ondervind.

Buitengebied
Ook stond Buter stil bij de ontwikkelingen in het buitengebied: “De overheidsregels raken de agrarische ondernemers in hun bedrijfsvoering maar ook vaak in hun hart.” Ze ging in gesprek met agrarisch ondernemer William Meulendijks die de ‘plons-wc’ ontwikkelde waarbij mest onder de varkens wordt uitgehaald waarna de mest en het water schoon worden gemaakt om opnieuw gebruikt te kunnen worden onder de varkens.

Woningtekort
Buter bezocht in Helenaveen de plek waar particulieren als collectief zelf woningen bouwen en geeft aan dat de gemeente hard bezig is om de 1800 beloofde nieuwe woningen in Deurne te realiseren. Mooie ontwikkelingen, zegt burgemeester Buter: “Initiatieven waar je echt de veerkracht in onze samenleving ziet, en waar we ook trots op kunnen zijn.”

Welzijn
In de nieuwjaarstoespraak besteedt de burgemeester ook veel aandacht aan het welzijn van de inwoners, van jong tot oud. Ons Plekske in Liessel is volgens Buter een initiatief dat een voorbeeld is voor veel anderen. “Je vindt hier de dagbesteding, fysiotherapeut, huisarts en de school is vlakbij. De vrijwilligers die hier werken, de mantelzorg die hier een plek heeft. Hier kunnen we echt als Deurne met recht trots op zijn.”

Jongeren
Daarnaast noemt Buter het Gastenhuis aan de Haspelweg in Deurne waar mensen met dementie samen wonen en leven en is ze op bezoek geweest bij het TEJO-huis. Een inloophuis waar jongeren van 10 tot 20 jaar anoniem gratis advies en begeleiding kunnen krijgen.

De burgemeester besluit haar nieuwjaarstoespraak met: “Vandaag ging ik alleen op pad maar normaal doe ik veel samen met het college. Namens ons allemaal wens ik u een gezond en initiatiefrijk 2022 toe.” Bekijk hieronder de video van de volledige nieuwjaarstoespraak van Buter.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen