11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneWeinig te merken van vuurwerkverbod in gemeente Deurne; ‘Wordt bijna normale jaarwisseling’

Weinig te merken van vuurwerkverbod in gemeente Deurne; ‘Wordt bijna normale jaarwisseling’

Hoewel er dit jaar net als vorig jaar een vuurwerkverbod geldt, is daar in de gemeente Deurne weinig van te merken. Overdag en in de avond wordt er op oudejaarsdag al flink geknald en vuurwerkliefhebbers in heel Nederland verwachten dat het ‘bijna een normale jaarwisseling’ wordt, als het gaat om vuurwerk afsteken.

Op verschillende social media laten zowel voor- als tegenstanders zich horen over het negeren van het vuurwerkverbod. Voorstanders van het verbod noemen vooral de zware knallen die er voor zorgen dat huisdieren in paniek raken. De mensen die het vuurwerk prima vinden, zeggen vooral dat het ‘er gewoon bij hoort tijdens de jaarwisseling’.

‘Mooie traditie’
Sommige Deurnese inwoners vinden het absurd dat er wel vuurwerk wordt afgestoken: “Nou, ik snap er niks van. Er mag dit jaar geen vuurwerk afgestoken worden. Nog nooit zo erg geweest, al dagen lang”, zegt Saskia op Facebook. Ook Frans heeft er last van: “Hier ook heel erg en vervelend voor onze honden, worden helemaal gek.” Maar anderen reageren vrij neutraal zoals Sabrina: “Hoort erbij toch?” En Jolanda bijvoorbeeld heeft er helemaal geen probleem mee. “Yep, hoort erbij. Was hier al om 10.00 uur vanmorgen. Mooie traditie, mooie herinneringen van de jeugd.”

Vuurwerkslachtoffers
Maar een enkeling haalt de echte reden van het vuurwerkverbod aan. Jaarlijks wordt er bij de nieuwjaarsviering een extra beroep gedaan op de zorg. Dat wil het kabinet dit jaar voorkomen vanwege de enorme druk op de zorgprofessionals als gevolg van COVID-19. Vorig jaar zorgde het vuurwerkverbod voor aanzienlijk minder bezoeken aan de spoedeisende hulp en minder spoedoperaties. Tijdens de jaarwisseling van 2019 waren er ongeveer 1300 vuurwerkslachtoffers, terwijl bij het vuurwerkverbod van 2020 het aantal vuurwerkslachtoffers met 70% daalde naar bijna 400.

Zuiderburen
Het meeste vuurwerk dat ondanks het verbod nu wordt afgestoken, komt uit België. Omdat daar geen vuurwerkverbod geldt, stonden er deze week lange rijen met veel Nederlanders voor de vuurwerkwinkels bij onze zuiderburen. Volgens Jeffrey Peters van Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) werkt het verbod niet omdat de pakkans zo goed als nul is. Tegenover Metronieuws laat hij vandaag weten: “Het vuurwerkverbod werkt niet, want er staat geen hek om Nederland.” Volgens Peters helpt het ook niet dat meerdere gemeenten hebben aangegeven, het verbod niet of nauwelijks te gaan handhaven. Peters zelf heeft gezegd zich wel aan het vuurwerkverbod te houden.

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen