14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneNoud Kuijpers ontvangt Gouden Helmspeld

Noud Kuijpers ontvangt Gouden Helmspeld

Noud Kuijpers werd door een onafhankelijke commissie gekozen uit de vele aangemelde kandidaten. Noud is 67 jaar, geboren in Zeilberg en getrouwd met Thea van Lier uit Liessel. Samen hebben ze twee kinderen en vijf kleinkinderen. Na de kerkdorpen Zeilberg en Bakel hebben ze in Liessel hun vaste stek gevonden. Noud heeft bijna 40 jaar gewerkt bij Inalfa in Venray en België. Na zijn gedwongen ontslag kon Noud moeilijk terugkeren in het arbeidsproces en ging hij meer vrijwilligerswerk doen. Door zijn dienstverlenende instelling, groot verantwoordelijksgevoel, betrokkenheid en gedrevenheid is hij een echte rots in de branding voor velen. Noud is een echt verenigingsmens; diverse bestuursfuncties in o.a. buurtverenigingen in Zeilberg, Bakel en Liessel, bij de soos/ instuif en Zonnebloemsieren zijn cv. Hij was groepsleider bij de vierdaagse van de basisscholen en fietscontroleur bij schoolverlaters.

Noud is vooral in de fietssport heel actief: hij zit al 30 jaar in het wielercomité waarvan hij ook voorzitter is. Tien jaar lang zet hij al de diverse afstanden uit die gefietst moeten worden, zoals de Deurne/Deurne route en de A.T.B. toertochten.

Carnavalsvereniging ‘De Kei’ en jongerensoos ‘Den Instuif’ uit Liessel hebben zeker tien jaar op zijn inzet kunnen bouwen. Het regelen van de verkiezingen van jeugdprinsen en het bouwen van de carnavalswagens waren zijn vaste activiteiten.

Toen zijn moeder in bejaardenhuis ‘De Nieuwe Erven’ (dat heet inmiddels ‘Wellenshof’) kwam wonen heeft hij de taak van mantelzorger op zich genomen. Niet alleen de zorg voor zijn moeder rustte daar op zijn schouders maar alle voorkomende klusjes, ook voor andere bewoners, werden door hem opgeknapt. Na het overlijden van zijn moeder is hij daar vrijwilliger gebleven. Hij assisteert bij het kaarten en kienen en hij is nauw betrokken bij het schilderclubje van de plaatselijke KBO.

De gemeenschap van Liessel kent Noud ook door zijn vrijwilligerswerk voor de Willibrorduskerk in Liessel. Daar maakt hij zich verdienstelijk als collectant, acoliet en koster, hij bestelt de kaarsen voor de kerk, sorteert de misboekjes per plaats en is het aanspreekpunt voor de kosters.

Voor mensen met een lichamelijke beperking combineert hij een bestuursfunctie met die van activiteitenbegeleider, onder de vlag van De Zonnebloem afdeling Deurne.

Al deze activiteiten zijn nog maar een tipje van het vrijwilligerswerk dat Noud zoal doet. Er is nog meer… te veel om op te noemen. Noud is een man op de achtergrond met een geweldige actieve motivatie voor iedereen die hulp kan gebruiken, zeker voor de hele gemeenschap van Liessel. Een terechte winnaar van de Gouden Helmspeld.

Aan deze onderscheiding is een cheque van 750 euro verbonden, die namens Rabobank Peelland Zuid werd aangeboden door Toine Fransen. Met dit bedrag mag de winnaar een vereniging of instelling binnen de gemeente Deurne ondersteunen. Noud heeft gekozen om het bedrag te verdelen. WCL- Bike fun, ouderenclubje ‘Ons Plekske’ en het dierenparkje uit Liessel zijn, naast afdeling Deurne van de Zonnebloem, de gelukkigen.

Teun Mutsaers treedt terug

Tijdens deze drukbezochte Deurnese avond, die werd opgeluisterd door het Vrije Tijds Orkest onder leiding van Theo Lokin en de groep Waaj Faaj onder leiding van Willy Reijnders, was de uitreiking van de Gouden Helmspeld de laatste officiële handeling van Teun Mutsaers als voorzitter van ‘Ons Deurne’. Hij treedt af als bestuurslid en voorzitter van de Vriendenkring. Teun, samen met Martien Keunen medeoprichter en jarenlang kartrekker van ‘Ons Deurne’ heeft besloten een aantal taken af te bouwen. In de twintig jaren dat Teun deel uitmaakte van het bestuur is er veel georganiseerd en zijn veel projecten ondersteund met o.a. een financiële bijdrage. Eén van de projecten waar Teun’s hart naar uitgaat is de organisatie en verwezenlijking van het beeld van Hub van Doorne en zijn echtgenote in het Parkhof. Teun geeft de voorzitterstaken over aan Jos Braam. Het bestuur had de scheidend voorzitter graag voorgedragen voor de Gouden Helmspeld, maar omdat hij al eerder kerkelijk en koninklijk is onderscheiden voldoet hij niet aan de eisen. Daarom heeft het bestuur besloten Teun Mutsaers te benoemen tot erelid en hem de Helmspeld in witgoud aangeboden als blijk van dank en waardering voor zijn niet-aflatende inzet.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen