7.4 C
Deurne
dinsdag 31 januari 2023
Home- LiesselNozems van vroeger halen herinneringen aan de Acht van Liessel op

Nozems van vroeger halen herinneringen aan de Acht van Liessel op

Vanaf eind jaren 60 tot begin jaren 70 werden er tussen Liessel en Zeilberg jaarlijks wegraces voor motoren gehouden. MAC Liessel, wat de plaatselijke motorclub was, nam samen met de voetbalclub en het gilde de organisatie van dit evenement voor haar rekening. Omdat het circuit de vorm had van een acht werd het tot de Acht van Liessel gedoopt. Hoewel het zeer succesvol was met grote bezoekersaantallen mocht het maar tot 1974 duren omdat vanaf dat jaar de veiligheidsvoorschriften strenger werden en de motoren sneller. Bij het Toon Kortoomspark in Griendtsveen kwamen zondag de dagen van weleer tot leven met een tentoonstelling over deze race.

In de jaren zestig reed de jeugd op een Kreidler, Zündapp of Puch door het dorp, ze werden ook wel nozems genoemd. Deze generatie kwam op zondagmiddag 16 februari in grote getale naar het Toon Kortoomspark om nog weer de herinneringen van de Acht van Liessel op te halen. In hun jeugd was dat een evenement waar elk jaar reikhalzend naar uit werd gekeken om hun helden in de racerij te kunnen bewonderen. Met hoge snelheden reden ze over de Snoertsebaan en Veghelsedijk waarbij het publiek naast het circuit tussen de bomen stond. Voor de veiligheid waren de bomen met strobalen afgeschermd. De omstandigheden waaronder de race werd gehouden kunnen we ons nu niet meer voorstellen.

In het voorste deel van het Toon Kortoomspark waren vele foto’s en documentatiemateriaal te bewonderen. Gelijktijdig werd er een film met oude beelden van toen getoond. Mari van Kasteren en Harrie van den Berkmortel van de organisatie hadden alle informatie perfect gedocumenteerd en op deze zondagmiddag tentoongesteld. In het restaurant van het park stonden zelfs twee originele motoren die in die tijd aan de acht van Liessel hadden meegedaan. Gezien het grote succes van deze eenmalige tentoonstelling zou het mooi zijn als deze tentoonstelling ook weer elk jaar zou terug komen. De motorgeluiden en de geur van olie is er dan niet meer maar de herinneringen aan dit uniek stukje plaatselijke geschiedenis blijft zo wel leven.

  

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen