12.4 C
Deurne
maandag 15 juli 2024
Home- DeurneOmgevingsmanager Eddy Boudewijns werkt samen met inwoners en ondernemers aan toekomstbestendige Peel

Omgevingsmanager Eddy Boudewijns werkt samen met inwoners en ondernemers aan toekomstbestendige Peel

Deze maand is Eddy Boudewijns begonnen als onafhankelijk omgevingsmanager Vitale Peel. Hij wordt het aanspreekpunt voor (agrarisch) ondernemers en inwoners uit het gebied rond de Peelvenen die suggesties hebben voor een toekomstbestendige Peel.

Boudewijns brengt mensen met ideeën en initiatieven in gesprek met de gebiedspartners van Vitale Peel. “Met mijn agrarische achtergrond wil ik een luisterend en begrijpend oor bieden bij ideeën die betrekking hebben op extensivering van agrarische bedrijven, kringlooplandbouw en innovatieve technieken”, vertelt Eddy Boudewijns.

Biodiversiteit
Ook inwoners kunnen met hun vragen en zorgen bij hem terecht. “Bijvoorbeeld als ze ondersteuning zoeken bij het uitwerken van een idee voor een recreatieve activiteit of voor de verbetering van de bodem en de biodiversiteit”, zegt de nieuwe omgevingsmanager.

‘In mijn hart gesloten’
Het Peelgebied is voor Boudewijns geen onbekend terrein: “In de periode 2018-2022 heb ik als omgevingsmanager en projectmanager voor Staatsbosbeheer gewerkt. Nu ligt mijn werk in de ring om het natuurgebied.” Hij weet dat het gebied voortdurend in ontwikkeling is en dat de bewoners zich daarom ook moeten blijven aanpassen. “De mensen die daar wonen en werken, heb ik in mijn hart gesloten; ze hebben nogal wat voor hun kiezen gekregen in de afgelopen decennia. Eerst moesten ze de rest van Nederland van energie voorzien in de vorm van turf, toen van voedsel en nu moet het weer allemaal anders”, vertelt Boudewijns.

Maatschappelijke thema’s
De kersverse omgevingsmanager noemt het een voorrecht om juist in het Peelgebied aan belangrijke maatschappelijke thema’s een bijdrage te mogen leveren. “In mijn werk voor Vitale Peel kan ik gebruik maken van de contacten die ik eerder bij de gemeenten, provincies en waterschappen heb gelegd, zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau. Ook zat ik in mijn vorige rol in diverse werkgroepen met inwoners en ondernemers uit het gebied. Ik ken dus al veel mensen”, legt Eddy Boudewijns uit.

Acht opgaven
De gebiedspartners staan volgens Boudewijns open voor ontwikkelingen die aansluiten bij de acht opgaven waar ze voor staan: “Het versterken van het netwerk van natuurgebieden, het ontwikkelen van toekomstbestendige landbouw, het verbeteren van de beschikbaarheid en kwaliteit van water en de vitaliteit van de bodem, het geven van een nieuwe economische impuls, het ontwikkelen van duurzame energievoorziening, het vergroten van de beleefbaarheid en het bijdragen aan stikstofreductie.”

‘Post in het veld’
Eddy Boudewijns hoeft de taak als omgevingsmanager niet helemaal in zijn eentje uit te voeren, legt hij uit: “Voor de vragen en zorgen kan ik terugvallen op een team van deskundigen: het ondersteuningsnetwerk PLUS. Dat bestaat uit medewerkers van de verschillende gebiedspartners van Vitale Peel aan de Brabantse zijde van de Peelvenen. Met elkaar werken we aan maatwerkoplossingen. Ik ben hun vooruitgeschoven post in het veld.”

In kaart brengen
Voor het werk als aanspreekpunt Vitale Peel zal Boudewijns gemiddeld twee dagen per week beschikbaar zijn. “In sommige perioden zal het werk meer tijd vragen, in andere wat minder. Over het algemeen ben ik zeer goed bereikbaar.” Hij gaat nu eerst in kaart brengen waar de mensen rondom de Peelvenen in de praktijk tegenaan lopen en gaat daarna met hen op zoek naar oplossingen.

Buiten gebaande paden
“Ik houd van vooruitgang en geloof in ‘samen de schouders eronder’. Ik ben geen hokjesdenker en zoek ook buiten de gebaande paden naar een antwoord. Steeds met het belang van de vraagsteller voor ogen”, legt Eddy Boudewijns uit. Hij staat in principe open voor alle ideeën en suggesties maar ze moeten volgens hem wel realistisch zijn: “Ik kijk naar wat er mogelijk is, maar zal het benoemen als er iets wordt gevraagd dat echt niet kan. Ik besef dat vertrouwen een belangrijke basis is en dat dat zal moeten groeien.”

Omgevingsmanager Vitale Peel, Eddy Boudewijns is bereikbaar via email op eboudewijns@brabant.nl en telefonisch op 06-23245878.

Foto: GGA Vitale Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen