7 C
Deurne
vrijdag 26 april 2024
Home- DeurneOmwonenden balen van toekomstig hekwerk rond de Brink in Liessel

Omwonenden balen van toekomstig hekwerk rond de Brink in Liessel

Al jaren wandelen er mensen, laten ze hun hond uit of genieten ze er van de natuur, maar daar komt binnenkort verandering in. Sinds deze week wordt er gewerkt aan een groot hekwerk rond waterplas de Brink in Liessel dat ongenode gasten weg moet houden uit het gebied. Dit tot groot ongenoegen van omwonenden en andere mensen die er regelmatig genieten van de omgeving.

Eigenaar Xella heeft besloten het terrein alleen nog toegankelijk te maken voor de leden van Hengelsportvereniging De Peel die het gebied om de plas heen pachten. Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden begonnen om een afrastering aan te leggen waarbij het terrein exclusief wordt voor vissers en het slot erop gaat voor anderen.

Overvallen
‘Doodzonde’, vinden Harry en Franca Hikspoors die op ongeveer 300 meter van het terrein in Liessel wonen: “Het is zo’n mooie plek en dan wordt het straks omheind en kunnen een heleboel mensen er niet meer terecht. Wij voelen ons net als een aantal andere omwonenden overvallen door de plaatsing van een hek. Ineens staan er containers en liggen er overal hopen zand. Ze zijn nu nog aan de andere kant van de plas bezig maar uiteindelijk krijgen wij hier dus ook zo’n hekwerk voor de deur.”

Informeren
Wat Harry en Franca vooral stoort, is dat de buurt niet eerst even is geïnformeerd over het afsluiten van het terrein. “Ineens zie je werklui druk bezig met het plaatsen van de hekken en wij weten van niets. Het was toch een kleine moeite geweest om ons even te informeren. Toen Xella voorheen ooit onze medewerking nodig had, wisten ze ons wel te vinden maar nu wordt onaangekondigd van alles veranderd in een situatie al jaren bestaat. Het voelt bijna als een soort beslaglegging en nu mogen alleen nog de ‘happy few’ er van genieten”, zegt Harry Hikspoors.

Verdrinking
Daarmee doelt hij op de leden van Hengelsportvereniging De Peel, maar die geven aan ook niet om het hekwerk te hebben gevraagd. “Dat plan voor een omheining lag er al een paar jaar maar wordt nu uitgevoerd naar aanleiding van de verdrinking van een kind in Duitsland op een zelfde soort terrein”, legt bestuurslid Klaas Trienekens van de visvereniging uit.

Privéterrein
Officieel is het gebied altijd al privéterrein geweest van Xella en er staan ook borden die dit aangeven, maar er werd tot nu toe oogluikend toegelaten dat mensen er wandelden. “Wij pachten het terrein van de eigenaar zodat we de plas en de omgeving mogen gebruiken voor de vissport. Daarnaast zorgen we voor het onderhoud en toezicht, maar we zijn geen eigenaar en hebben dus geen zeggenschap in hoe Xella wil omgaan met de afrastering van het terrein. Voor HSV De Peel is de komst van het hek ook een gegeven feit waar we zelfs noodgedwongen in moeten investeren omdat de financiering van de poort en het toegang-systeem uit eigen zak moet komen”, vertelt Trienekens.

Regenweg
Voor Harry en Franca een schrale troost, vinden ze: “De Brink is een stukje historie en nostalgie, een plek die iedereen hier in de buurt kent als een natuurgebied waar je gewoon doorheen kan lopen. Bovendien doorkruist het terrein de Regenweg, komt daar dan straks ook een hek midden overheen te staan? We hebben al die jaren dat we hier wonen de lasten moeten dragen in de zin van het vele vrachtverkeer dat voorbij kwam en nu worden de lusten die we wel van het terrein hadden ook nog weggenomen.”

Personeel overgeplaatst
Eind vorig jaar ging de kalkzandsteenfabriek in Liessel eerst tijdelijk dicht en na maanden van onderhandelingen ging het personeel akkoord met een vergoeding en overplaatsing naar de vestiging van Xella in het Limburgse Echt. Hierna kwam de fabriek aan de Hoogdonkseweg begin van dit jaar stil te liggen.

Giswerk
Trienekens van Hengelsportvereniging De Peel zegt dat Xella de komende twee jaar in elk geval niks wil doen met de fabriek en het terrein. “We hebben een pachtovereenkomst voor een aantal jaren maar daarna is het voor ons ook giswerk over wat er daarna gaat gebeuren met het gebied en of we nog kunnen blijven vissen in de plas. De Brink is voor sportvissers in de regio wel één van de belangrijkere plekken dus we hopen dat we nog lange tijd gebruik kunnen maken van de visstek.”

Actieve rol
Dat er niet duidelijk is wat er na die twee jaar van ‘status quo’ gaat gebeuren, is voor Harry en Franca Hikspoors een grote bron van ongerustheid. “Wij weten nu al niks van wat er op dit moment allemaal gebeurt, recht bij ons voor de deur! Laat staan dat er met ons en andere omwonenden wordt gecommuniceerd over de toekomst. Ik vind ook dat de gemeente hier best een bemiddelende of informerende rol in had kunnen vervullen. Zeker als het gaat om de toekomst van de Brink na die twee jaar stilstand, mag je van een gemeente toch verwachten dat ze daar een actieve houding in nemen en met Xella en de omwonenden in gesprek gaan”, zegt Franca Hikspoors.

Watersportgebied
Een jaar geleden hield de gemeente Deurne een enquête onder haar inwoners en bleken opmerkelijk veel mensen kansen te zien voor de ontwikkeling van De Brink tot een watersportgebied of een zwemplas. Of dat er ooit van komt, ligt helemaal aan wat voor plannen Xella heeft met Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk in de toekomst.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen