10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneOmwonenden spoor krijgen uitleg hoe te handelen bij ongeval met gevaarlijke stoffen

Omwonenden spoor krijgen uitleg hoe te handelen bij ongeval met gevaarlijke stoffen

Het goederenvervoer per spoor neemt de komende jaren toe in Deurne. Onder deze goederen bevinden zich ook gevaarlijke stoffen. Om omwonenden goed voor te bereiden op een eventueel spoorincident, verstrekt de gemeente informatie over hoe te handelen in zo’n geval.

Behoefte bij inwoners
De gemeente laat op haar site weten: “Het risico op een spoorincident is klein. De gevolgen van een incident kunnen groot zijn. De hulpdiensten en gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners weten hoe zij moeten handelen als het mis gaat.” Uit een steekproef onder omwonenden van het spoor in december 2018, is gebleken dat ook bij inwoners deze behoefte leeft. Zeven gemeenten in de Veiligheidsregio’s Brabant-Zuidoost en Brabant-Noord werken samen om inwoners en mensen die werken en studeren rond het spoor te informeren over wat te doen bij een incident met gevaarlijke stoffen. De gemeente: “Hiermee bevorderen we de zelfredzaamheid van spoorbewoners tijdens het eerste kwartier na een incident. Daarna is de hulpverlening opgestart en geven de hulpdiensten en gemeente aan hoe mensen verder moeten handelen.”

Spoorkaart voor omwonenden
Inwoners die binnen 200 meter van het spoor wonen, ontvangen de komende weken een zogeheten ‘spoorkaart’. Op deze kaart staat aangegeven hoe je moet handelen als er zich een ongeval met gevaarlijke stoffen voordoet op het spoor. De spoorkaart wordt verspreid bij ongeveer 1.700 adressen in Deurne. Daarnaast is er de site ophetjuistespoor.nl, waarop meer informatie over vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor te vinden is.

Bedrijven en Verenigingen van Eigenaren
Voor bedrijven en Verenigingen van Eigenaren (VvE) van wooncomplexen, die binnen 200 meter van het spoor liggen, zijn een poster en folder beschikbaar. Hiermee kunnen de medewerkers van een bedrijf of de bewoners van een complex geïnformeerd worden over hoe zij moeten handelen bij een ongeval met een trein met gevaarlijke stoffen. Ondernemers of vertegenwoordigers van een VvE kunnen posters en folders aanvragen via communicatie@deurne.nl. Vermeld hierin de naam van het bedrijf of de VvE en adres, postcode, plaats en contactpersoon.

Foto: Jeffrey Vogels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen