8.8 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneOnafhankelijke kwartiermaker Gé Backus moet Brabantse veehouders helpen bij stikstofreductie

Onafhankelijke kwartiermaker Gé Backus moet Brabantse veehouders helpen bij stikstofreductie

Een onafhankelijke kwartiermaker moet de veehouderij in Brabant gaan helpen bij meer stikstofreductie door betere voer- en managementmaatregelen. Gé Backus is door de provincie benoemd als onafhankelijke Kwartiermaker Innovatie Veehouderij voor Noord-Brabant. Hij gaat ook het proces van vergunningverlening onder de loep nemen.

De kwartiermaker is benoemd na een aangenomen motie in Provinciale Staten in maart van dit jaar. Backus start op korte termijn en rapporteert de komende periode regelmatig over zijn bevindingen. Zijn opdracht is volgens de provincie belangrijk omdat de urgentie om tot doorbraken te komen hoog is in Brabant en er zo snel mogelijk houdbare vergunningen moeten kunnen worden verleend.

Belangrijke pijler
Gedeputeerde Landbouw en Voedsel Elies Lemkes-Straver is blij met de benoeming van Gé Backus: “Innovatie in de verduurzaming van de landbouw is en blijft een belangrijke pijler. Al jaren investeren we hierin, onder andere met onze Taskforce Toekomstbestendige Stallen. Hiermee lopen we voorop in innovatie die tot verduurzaming in de veehouderij leidt.”

Maar er is volgens Lemkes-Straver meer nodig om verdere doorbraken te bewerkstelligen die leiden tot innovatieve toepassingen: “Daarin blijven we natuurlijk inzetten op samenwerking met andere partijen die een belangrijke rol spelen, zoals het Rijk en zes zandprovincies. We kijken uit naar de bevindingen van de kwartiermaker.”

Reductie emissies
Gé Backus onderschrijft dat vernieuwingen belangrijk zijn in de verduurzaming van de landbouw. “Innovatieve systemen en maatregelen hebben de potentie om een forse reductie van emissies te realiseren. Het proces rondom vergunningen is echter gestokt. Het is van belang dit zo snel en adequaat als mogelijk aan te pakken. Ik zie er dan ook naar uit om aan de slag te gaan.”

Backus is directeur van Connecting Agri & Food en lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Hij bouwde de afgelopen jaren in verschillende functies kennis op over de productie, verwerking, afzet en consumptie van voedsel. Hij was onder andere hoofd van het keten- en consumentenonderzoek van Wageningen Economic Research. Internationale werkervaring deed Backus op in projecten voor de Europese Commissie, de Wereldbank en de FAO.

Foto: provincie Noord-Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen