16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- LiesselOndernemers in Land van de Peel vinden elkaar; oesterzwammen uit Liessel op...

Ondernemers in Land van de Peel vinden elkaar; oesterzwammen uit Liessel op het menu in Ommel

Producten van agrarische ondernemers, horecaondernemers of streekwinkels uit onze regio worden sinds twee jaar gepromoot met het label ‘Product uit Het Land van de Peel’. Het initiatief zorgt er ook voor dat ondernemers in de regio elkaar vinden en versterken. Zo staan de oesterzwammen uit de kwekerij van Mariëlle van Lieshout uit Liessel sinds kort op het menu van Restaurant De Hoge Loo op Landgoed Kraneven in Ommel.

“Je denkt dat je de regio goed kent, maar tijdens de bijeenkomst van ‘Product van het Land van de Peel’, ontdekte ik nieuwe leveranciers. De dag erna bezocht ik Oesterzwammenkwekerij Van Lieshout. Nu staan deze lekkernijen op ons nieuwe impressiemenu”, zegt chef Mike Kersten van De Hoge Loo.

Netwerkbijeenkomsten
Tijdens een symposium over toerisme in Asten kwam bedrijfsleider Emma Henselmans van Landgoed Kraneven in contact met regiomarketeer Jolijn Brouwers van Land van de Peel. Zij nodigde haar uit voor de bijeenkomst voor restauranthouders. Henselmans vertelt: “Mike en ik zijn allebei bezige bijtjes, dan schieten netwerkbijeenkomsten er soms bij in. Terwijl deze toch veel opleveren.”

In dit geval kon Restaurant De Hoge Loo door de kennismaking weer een nieuwe toevoeging doen op hun menu, die ook nog eens in de regio wordt gekweekt. “Ik werkte al met de paling van Rijpelaal en straks komen de lokale asperges en aardbeien er weer aan”, vertelt Kersten. Nu worden daar onder meer ook de oesterzwammen uit Liessel bijgevoegd. “Het is eigenlijk een paddenstoel en die ziet er uit als een schelp; een schelpvormige paddenstoel, vandaar ook de naam”, vertelt kweker Mariëlle van Lieshout.

Bekendste paddenstoel
Naast de gewone champignon, is de oesterzwam misschien wel de bekendste paddenstoel in Nederland. Hij heeft een kleine steel en een platte hoed. Het is een schimmel die voorkomt op stammen van dode of beschadigde loofbomen waarop ze in groepen groeien. Bij Oesterzwammenkwekerij van Lieshout wordt gewerkt met negen teeltruimtes, die bestaan uit twee grote stellingen waar zo’n 700 blokken substraat in geplaatst kunnen worden. “Die krijgen we kant en klaar aangeleverd van VEME specials; een substraatbedrijf uit Gemert. Het oogsten van de oesterzwammen is allemaal handwerk.”

Die werkwijze sluit ook aan bij de filosofie van Landgoed Kraneven: ‘kwaliteit boven kwantiteit en dichtbij de natuur’. Lekkere, duurzame streekproducten mogen dan volgens bedrijfsleider Emma Henselmans ook niet ontbreken op de menukaart. De bijeenkomst van ‘Product uit Het Land van de Peel’ heeft het restaurant niet alleen geholpen bij het vinden van de producten van Mariëlle van Lieshout. “Zelf kijken we hier ook op om te zien welke boeren en potentiële leveranciers er mee doen aan het label. Laten we samen de producten uit het Land van de Peel op de kaart zetten”, zegt Henselmans.

Familiebedrijf
Volgende maand bestaat Landgoed Kraneven in Ommel 53 jaar. “Mijn opa Jos begon hier een traditioneel recreatiepark waar kampeerders en vakantiegangers genoten van de rust en de natuur”, vertelt Emma Henselmans. Haar ouders namen het bedrijf begin jaren ’90 over en richtten zich meer op de verkoop en verhuur van boshuisjes en blokhutten. Inmiddels is ook de derde generatie; Emma en broer Luuk, actief in het familiebedrijf.

Naast recreatie houdt de familie zich ook bezig met landschapsontwikkeling en akkerbouw op het landgoed. Het restaurant werd in 2019 gebouwd en toegevoegd aan Kraneven. Chef Mike Kersten leidt de keuken van De Hoge Loo. Daarbij stuurt hij het personeel aan en doet de inkoop. Hij deed zijn ervaring op bij restaurants als DaVinci in Maasbracht en De Lindehof in Nuenen. Kersten bepaalt ook de menu’s bij het restaurant op Landgoed Kraneven: “Duurzaamheid is voor mij heel belangrijk. Ik vind het mooi om producten dichtbij huis in te kopen of uit onze moestuin te halen en daarmee een eerlijk product te serveren aan onze gasten.”

Foto: Oesterzwammenkwekerij Van Lieshout/Landgoed Kraneven/Land van de Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen