14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- DeurneAfvalinzameling in Griendtsveen wijzigt vanaf maart 2025; ‘Huidige manier en frequentie niet...

Afvalinzameling in Griendtsveen wijzigt vanaf maart 2025; ‘Huidige manier en frequentie niet meer haalbaar’

De huis-aan-huis inzameling van restafval, keukenafval en PMD in Griendtsveen wijzigt vanaf 1 maart 2025 omdat de gemeente Horst aan de Maas de huidige manier en frequentie van ophalen niet meer haalbaar en betaalbaar acht. Dit heeft te maken met aangescherpte Arbo-regels en prijsstijgingen.

“Door onze afvalinzameling anders in te richten verwachten wij de kostenstijging met tientallen euro’s per huishouden te kunnen verminderen”, zegt wethouder Thijs Kuipers van Horst aan de Maas. “Naast de betaalbaarheid hebben we ook rekening gehouden met de wensen van de inwoners en de duurzaamheid. Zo houden we de dienstverlening optimaal afgestemd op onze inwoners en hopen we de kosten onder het Limburgs-gemiddelde te houden.”

Afvalscheiding
In Horst aan de Maas wordt het afval volgens de gemeente goed gescheiden: “Daardoor wordt er per inwoner gemiddeld nog maar 22,5 kilo restafval per jaar aangeboden. Hierdoor kan de ophaalfrequentie omlaag. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook in de kosten.”

Er is een onderzoek gedaan door de gemeente Horst aan de Maas naar de wensen van de inwoners. Hieruit blijkt dat het merendeel van de inwoners aangeeft dat het restafval minder vaak opgehaald mag worden. Daarom wordt het restafval in de toekomst met een tariefzak van 50 liter ingezameld. Een gemiddeld huishouden biedt volgens de gemeente één tariefzak per vijf of zes weken aan.

Minicontainers
In het buitengebied zijn de minicontainers in Horst aan de Maas al een bekend beeld op straat. “In 2025 krijgen de huishoudens in de kernen ook een minicontainer om het keukenafval in aan te bieden. De emmertjes die nu in de kernen gebruikt worden mogen door strengere Arbo-regelgeving niet meer opgetild worden. Daarbij wil geen enkel composteerbedrijf in de regio nog keukenafval verwerken dat in niet-afbreekbare plastic zakken wordt aangeboden”, aldus de gemeente.

Dit betekent dat per 1 maart 2025 het keukenafval in Griendtsveen niet meer in emmertjes en niet-afbreekbare plastic zakjes aangeboden mag worden. Huishoudens in de dorpskernen krijgen daarom een nieuwe container. “Deze minicontainer wordt zowel in de kernen als in het buitengebied één keer per week opgehaald. Voor de inwoners die in een flat of andere vorm van stapelbouw wonen, worden de mogelijkheden voor het plaatsen van één of meerdere gedeelde (grotere) containers nog onderzocht”, aldus Horst aan de Maas. De emmertjes die niet meer gebruikt worden voor de afvalinzameling mogen inwoners wel behouden voor eigen gebruik.

PMD-afval
In Griendtsveen moeten plasticverpakkingen, metalenverpakkingen (blik) en drinkpakken (PMD) apart worden aangeboden. PMD is in volume-omvang de grootste afvalstroom van een gemiddeld huishouden in gemeente Horst aan de Maas. “Dit wordt nu één keer in de twee weken opgehaald en dit houden we ook zo. Zolang inwoners het PMD goed blijven aanbieden en er niet teveel vervuiling tussen het PMD zit kunnen we ook de huidige minicontainers hiervoor blijven gebruiken”, zegt gemeente Horst aan de Maas.

Foto: Gemeente Horst aan de Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen