9.7 C
Deurne
maandag 11 december 2023
Home- ZeilbergOnderscheiding voor Manfred Spiller tijdens Cornelius openluchtmis Zeilberg

Onderscheiding voor Manfred Spiller tijdens Cornelius openluchtmis Zeilberg

Bij de viering van de Cornelius openluchtmis in Zeilberg is Manfred Spiller afgelopen zondag benoemd tot erelid van Het Cornelius Genootschap vanwege zijn jaren lange vrijwilligerswerk bij diverse verenigingen en initiatieven in de Zeilberg.

Spiller zette zich in voor onder meer de Dorpsraad, de organisatie van Dodenherdenking, Carnavalsvereniging De Pottenbakkers en de organisatie van de Cornelius openluchtmis. Ook werd dank uitgesproken naar Franka van den Heuvel-Proenings en kreeg ze een bos bloemen omdat ze bijna 10 jaar de openluchtmis mede heeft georganiseerd. Ze stopt nu met deze werkzaamheden.

Veel belangstelling
Er was dit jaar veel belangstelling voor de Cornelius openluchtmis met de speciale kinderzegening. Het weer beloofde niet veel goeds, maar werkte uiteindelijk zondagmorgen toch mee. “Mede daardoor hadden weer vele Corneliussympathisanten traditiegetrouw hun weg weer naar de Cornelius-wegkapel gevonden”, meldt de organisatie.

Sint Cornelius
De bedevaarttraditie in Deurne-Zeilberg gaat terug naar begin 1900, toen Sint Cornelius in de Zeilbergse kerk werd vereerd. De persoon van Sint Cornelius, paus en martelaar, staat op de eerste zondag in de meimaand tijdens de bedevaart in Deurne-Zeilberg centraal. De bedevaartgangers laten zich tijdens de openluchtmis door deze beschermheilige inspireren.

Kinderwens
Deze heilige wordt aangeroepen door jonge toekomstige ouders met een kinderwens voor het in voorspoedige gezondheid opgroeien van hun kinderen. Ook wordt er steun gevraagd tegen kinderstuipen, epilepsie, kramp,  oor- en oogkwalen, tegen jicht, reumatische aandoeningen, hoge koortsen en zenuwziekten.

Dieter Hedebouw
Het was voor pastoor Dieter Hedebouw afgelopen zondag de eerste keer dat hij voorging bij de openluchtmis. Ook voor de Zeilbergse Hanneke Kuunders was het voor het eerst dat ze een solo-optreden mocht geven tijdens de plechtigheid. Het thema van de mis was ‘Kinderen’ en stond centraal bij de viering. Pastoor Hedebouw hield een preek die zich richtte op het gezin, ouders en hun kinderen. Net als vorig jaar waren de bewoners van de nabijgelegen zorgboerderij in grote getale aanwezig en genoten ze zichtbaar van de mooie gedichten, liedjes en inspirerende teksten.

‘Geweldig optreden’
Zangeres Hanneke Kuunders kon na afloop rekenen op veel positieve reacties op haar optreden van verschillende bezoekers. “Zij kreeg na de mis terecht van iedereen veel complimenten voor een geweldig optreden”, zegt de organisatie van de openluchtmis. Op het einde van de samenkomst werden alle aanwezige kinderen gevraagd om voor het altaar te komen en ontvingen zij van pastoor Hedebouw een speciale kinderzegening. Elke kind kreeg van de organisatie ook een speciaal gedenkprentje.

Souvenirs
Na de mis bood de organisatie traditiegetrouw iedereen een kopje koffie en een plak peperkoek aan. Veel bezoekers maakten nog gebruik om in een speciaal ingericht winkeltje een Cornelius- en Maria-medaillons, sleutelhangers, rozenkransen en verschillende noveen- en grafkaarsen te kopen.

Foto: Jack Leenders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen