17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneOnderzoek in regio Deurne naar relatie tussen geitenhouderijen en longontstekingen

Onderzoek in regio Deurne naar relatie tussen geitenhouderijen en longontstekingen

Mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen hebben vaker een longontsteking, blijkt uit verschillende onderzoeken. Wetenschappers van het RIVM, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en NIVEL doen daarom onder meer in de regio Deurne onderzoek naar de oorzaken daarvan, binnen het programma ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’.

Er worden mensen met een longontsteking onderzocht die zowel dichtbij als verder weg van geitenhouderijen wonen. Om die resultaten goed te kunnen vergelijken, onderzoeken ze ook mensen zonder longontsteking. Ongeveer 2400 mensen hebben via de post een uitnodigingsbrief gekregen met de oproep om deel te nemen aan het onderzoek. Van deze genodigden doen op dit moment al 800 mensen mee. De onderzoekers geven aan dat het voor het onderzoek belangrijk is dat zoveel mogelijk van de genodigden zich aanmelden.

De metingen bestaan uit een keel- en neustest, bloedafname en een longfunctietest. In totaal duurt dit ongeveer 45 minuten. Het onderzoek bij mensen zonder longontsteking wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, en loopt tot het einde van deze zomer. Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van het RIVM.

Foto: Bas Niemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen