10.3 C
Deurne
woensdag 25 mei 2022
Home- DeurneOngerustheid in de regio door plannen vliegbasis De Peel

Ongerustheid in de regio door plannen vliegbasis De Peel

Het plan van Defensie om vanaf de ‘slapende’ vliegbasis in Vredepeel na 2021 weer te gaan vliegen, zorgt voor veel vragen en ongerustheid in de regio. De luchtmachtbasis, die op grondgebied van de gemeenten Venray en Gemert-Bakel ligt, werd in 2012 omgevormd tot een landmacht kazerne.

Wat het plan betekent voor eventuele geluidshinder en andere overlast in de gemeente Deurne is nog onduidelijk. Wethouder Helm Verhees is namens de gemeente Deurne woensdag 12 juni aanwezig geweest bij een overleg met het Ministerie van Defensie. Hierbij kondigde de staatssecretaris van Defensie haar plannen aan voor vliegbasis De Peel. Wethouder Verhees vertelt: “Wij blijven de ontwikkelingen rond het luchthavenbesluit volgen. Daarnaast informeren wij onze inwoners over de twee publieksavonden voor omwonenden.”

Geluidsoverlast

In Helmond hebben D66 en Helmond Aktief al vragen gesteld omdat zij zich zorgen maken over het plan van Defensie om weer vanaf vliegbasis De Peel te gaan vliegen. Zij zijn bang dat de geluidsoverlast in Helmond te groot wordt, zeker omdat de militaire vliegvelden in Eindhoven en Volkel nu ook al veel lawaai in de regio opleveren.

Gemeenten

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie maakte woensdag de plannen van Defensie bekend. Visser geeft aan dat Defensie de vliegmogelijkheden van de basis goed kan gebruiken omdat er steeds meer geoefend en getraind moet worden. Defensie gaat in samenwerking met de verschillende gemeenten omwonenden op de hoogte houden van de plannen. Het gaat om de gemeenten Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Helmond, Venray, Geldrop-Mierlo, Sint Anthonis, Boxmeer en Bergen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen