12.8 C
Deurne
dinsdag 24 mei 2022
Home- DeurneOnline informatiebijeenkomsten over plannen voor vliegbasis De Peel

Online informatiebijeenkomsten over plannen voor vliegbasis De Peel

Het Ministerie van Defensie gaat vandaag en volgende week maandag digitale bijeenkomsten houden over de heropening van vliegbasis De Peel. De eerste vindt vanavond plaats om 19.30 uur. Daarvoor zijn zeven experts en medewerkers van Defensie uitgenodigd om verschillende onderwerpen toe te lichten.

Er zal aandacht worden besteed aan waarom de basis volgens Defensie heropend moet worden en hoe dat gaat verlopen. Ook komen de geluidsoverlast en de operaties met F-35’s aan de orde. Tot slot wordt er gesproken over de gevolgen voor de natuur en de milieueffectrapportage (MER).

Leefomgeving
Onder de sprekers bevindt zich Bert Kwast van Defensie die werkzaam is bij de directie Materieel, Vastgoed en Duurzaamheid en zich bezig houdt met luchtvaartzaken waaronder de voorbereiding van luchthavenbesluiten. Olav Spanjer komt als kolonel van de Koninklijke Luchtmacht aan het woord. Hij is werkzaam op het ministerie van Defensie bij het Directoraat Generaal Beleid. Vanuit het cluster Ruimtelijke Ordening en Leefomgeving houdt hij zich onder meer bezig met ruimtelijke ontwikkelingen van de luchtvaart.

Geluid en natuur
Peter Hardenbol is luitenant-kolonel vlieger en sinds 2012 Hoofd Bureau Geluid van de Koninklijke Luchtmacht. Hij zal vanuit zijn functie ingaan op het aspect (luchtvaart)geluid. Hij is tevens lid van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM). Ook Jos Dolderman van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Amsterdam zal de geluidproductie van de vliegbasis bespreken. Vanaf 1989 is hij betrokken bij veel projecten over geluid rond civiele en militaire luchthavens. Hans van Gasteren zal als bioloog/ecoloog op de staf van de Koninklijke Luchtmacht uitleggen wat de komst van de basis doet met vogels en de vliegveiligheid.

F-35
Kolonel Laurens-Jan Vijge zal vertellen over de F-35. De afgelopen twee jaar werkte hij als hoofd Operaties en waarnemend commandant op Vliegbasis Leeuwarden waar al F-35’s vliegen. Hij was nauw betrokken bij de invoering van de F-35 en werkte als gesprekspartner voor de omgeving. Vijge heeft als F-16-vlieger ruim tien jaar gevlogen en is eind 2013 als eerste Nederlander omgeschoold naar F-35-vlieger.

Tot slot zal juridisch adviseur Christiaan Soer van Royal HaskoningDHV spreken over het wetgevingsgedeelte. Hij heeft de afgelopen periode verschillende evaluaties, wetgevingsopdrachten en projecten afgerond voor decentrale overheden, de Rijksoverheid én bedrijven. Recent was hij ook betrokken bij de vliegbases Eindhoven, Volkel, Woensdrecht, Gilze-Rijen en De Kooy.

Door de coronamaatregelen zijn de bijeenkomsten online, via MS Teams en vinden plaats op woensdag 19 januari van 19.00 tot 21.30 uur en maandag 24 januari van 19.00 tot 21.30 uur. De inhoud van beide avonden is hetzelfde.

Je hoeft jezelf voor de digitale bijeenkomst niet van te voren aan te melden. Wel kun je vooraf al vragen doorgeven voor de experts en medewerkers van Defensie. Voor elk onderwerp is 30 minuten beschikbaar, waarvan ongeveer 20 minuten voor het beantwoorden van vragen die je kunt doorgeven via informatiedepeel@mindef.nl.

Het bijwonen van de meeting op woensdag 19 januari kan via https://tinyurl.com/DePeeljanuari2022. De link naar de bijeenkomst van 24 januari wordt binnenkort bekendgemaakt via de website van het Ministerie van Defensie.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen