18.5 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneOnthulling informatiebord en herinneringstegel tijdens Dodenherdenking bij oorlogsmonument Zeilberg

Onthulling informatiebord en herinneringstegel tijdens Dodenherdenking bij oorlogsmonument Zeilberg

Op 4 mei herdenken we bij de jaarlijkse Dodenherdenking de slachtoffers van oorlogsgeweld. In de gemeente Deurne gebeurt dit komende woensdag ook op verschillende plaatsen zoals in Zeilberg met een herdenking die gedeeltelijk plaatsvindt in gemeenschapshuis Den Draai en voor een gedeelte bij het oorlogsmonument op de hoek van de Hanenbergweg en Kranenmortelweg.

Er zullen bijdragen zijn van pastoor Paul Janssen, 50Plus-fractievoorzitter Van Ooijen namens de gemeente Deurne, de harmonie van Muziekvereniging Excelsior en koor Animato/Vela Monte. Leerlingen van basisschool Zeilberg zullen een roos plaatsen voor elke gevallene.

Willy van den Heuvel
Er wordt ook stilgestaan bij de trieste gebeurtenis die plaatsvond op 4 november 1944 toen drie kinderen van het aan de Kulert wonende gezin Van den Heuvel een granaat vonden. Doordat deze ontplofte werd Willy van den Heuvel gedood en raakten de twee andere kinderen zwaargewond.

Eerste hulp
Marietje van de Kerkhof-van Rijt zal namens de nabestaanden van Willy van den Heuvel een krans leggen. De familie Van den Heuvel is in 1948 geëmigreerd naar Nieuw Zeeland. De dochter van de bijna 100-jarige Marietje van de Kerkhof zal de herinneringen van haar moeder delen die getuige was van de trieste gebeurtenis die Willy het leven kostte. Ze verleende in 1944 eerste hulp aan Willy en de andere gewonde kinderen. Ook zal het verhaal achter de naam van Willy van den Heuvel uit het boekje “In stilte herdenken” worden voorgelezen door Miranda van de Mortel. Zij is één van de auteurs is van het boek.

Herinneringstegel
Aansluitend aan de herdenking zullen het onlangs geplaatste informatiebord en de herinneringstegel bij het oorlogsmonument in de Zeilberg officieel worden onthuld Erna Brouwers-Aarts. Haar geboorte in een schuilkelder vlakbij het monument, was de directe aanleiding tot het plaatsen van dat gedenkteken. Het verhaal over het monument zoals dat in het boekje “In stilte herdenken” is opgenomen, zal worden voorgelezen door de dochter van Erna Brouwers, Monique van Geffen.

Pastoor Janssen
De herdenking begint om 19.00 uur met een gebedssamenkomst in gemeenschapshuis Den Draai, waar pastoor Paul Janssen een groot deel van bijeenkomst voor zijn rekening zal nemen. Het zal de laatste keer zijn dat pastoor Janssen dit doet in de Zeilberg omdat hij binnenkort verhuist naar de parochie Den Bosch-Rosmalen. Om ongeveer 19.20 uur zullen de deelnemers in een stoet naar het oorlogsmonument gaan, waar de herdenking wordt voortgezet. Na afloop is er gelegenheid om in Den Draai een kop koffie met cake te gebruiken en om na te praten.

Halfstok
In verband met de herdenking zullen de wegen rondom het monument voor korte tijd gestremd zijn voor gemotoriseerd verkeer. De organisatie zou het gepast vinden als aanwonenden van de Zeilbergsestraat, waarlangs de tocht van Den Draai naar het monument loopt, zoveel als mogelijk de Nederlandse Driekleur halfstok hangen.

Foto: VVV Land van de Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen